Код два бела голуба

Под слоганом ''Дијалог међу цивилизацијама посредством поезије'' Унеско је 1999. године прогласио 21. март Светским даном поезије. Сваке године различитим манифестацијама првог дана пролећа читав свет проноси поруку и жељу Унеска да се подстиче и промовише читање, писање, објављивање и учење поезије. Поводом Светског дана поезије у вечерашњој емисији чућемо причу о песнику Стевану Луковићу.

Стеван Луковић је рођен 1878. а свет је напустио 1902. године, у својој двадесет петој години. За живота није стигао ни да објави књигу. Група његових пријатеља и сарадника, на челу са Јованом Скерлићем, објавила је 1903. збирку сачињену од 29 песама oвoг рано преминулог песника.

У својој ''Историји српске књижевности'' Јован Скерлић је о Стевану Луковићу записао: „Те малобројне, још недовршене, песме показују велики и оригиналан песнички таленат. Песничка природа у најбољем смислу речи, фина душа и отмен дух, Луковић је и формом и садржином доносио нешто ново у српску поезију. Он је песник '''чезнућа и снова'', неодређене туге и дискретне меланхолије, нечега неодређеног, сановног, суптилних стања свести. Његов елегичан и лиричан стих је музикалан и у неколико песама постигнути су велики музички ефекти. Неколико његових песама симболичких и музикалних иду у најоригиналније и најбоље ствари модерне српске поезије."

Међу ове симболичке и музикалне песме свакако спадају: ''Јесења кишна песма'', ''У позни час дана'', ''Ноћне арије'', ''За душиним летом'' и још неке песме. Квалитет Луковићевих стихова учинио је да је ''Јесењу кишну песму'' Зоран Мишић уврсти у своју чувену Антологију српског песништва. За самог песника Мишић је устврдио: ''Стеван Луковић је најмузикалнији песник нашег симболизма. Његове најбоље песме пуне су тајанства и трагичних слутњи.''

Аутор емисије: Војислав Карановић    

Код два бела голуба

Autor:
Војислав Карановић

Од свог почетка, 1968. године, па до данас емисија Код два бела голуба прича приче о старом Београду, његовим житељима, појавама и догађајима, али и приче о прошлости осталих места Србије, и о свему ономе што представља живо језгро наше традиције. [ детаљније ]

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се