Код два бела голуба

Портрети, пејзажи, религиозно-симболичке и историјске комопозиције чине сликарски опус Марка Мурата ( 1864-1944) у чијем стваралачком изразу, стилу и тематским опредељењима препознајемо и разнородне ликовне правце кроз које је прошла српска уметност с краја XIX и током XX века. Једина константа његовог стваралаштва био је Дубровник и његова околина које je осликао на многим платнима.

Његова најпознатија дела су историјска композиција „Долазак цара Душана у Дубровник", и слика „Дах дубровачког пролећа" , уз коју нам је аутор оставио и овај запис: „Предлажем да слику пажљиво погледате онога дана кад вас пробуди упорни зрак сунца.. а пролеће подивља у вашој башти, парку или саксији. Опустите се и препустите насликаним девојкама, сиренама или Конављанкама, које ће вас одвести негде на југ, Медитеран и острва са мирисом мора и борова..."

А ми вам предлажемо да вечерас у емисији „Код два бела голуба" послушате причу о Марку Мурату, „песнику сликару" (како га је описала Надежда Петровић) чије су три основне инспирације биле „родољубље, религија и љубав према завичају" (Богдан Поповић) .

Аутор Александра Јагодић. 

Насловна страна - слика Марка Мурата „Долазак цара Душана у Дубровник" 

број коментара 0 Пошаљи коментар
Код два бела голуба Код два бела голуба

Аутор:
Тамара Крстић

Од свог почетка, 1968. године, па до данас емисија Код два бела голуба прича приче о старом Београду, његовим житељима, појавама и догађајима, али и приче о прошлости осталих места Србије, и о свему ономе што представља живо језгро наше традиције. [ детаљније ]