Време спорта и разоноде

Најбржи младић Србије, специјалиста за кратке стазе, атлетичар Партизана и државне репрезентације,првак земље, награђиван на шампионату Балкана, момак који руши сопствене и туђе рекорде, учесник недавно одржаног Европског првенства у Глазгову, Алекса Кијановић, долази нам у госте у породични магазин Радио Београда 1.

Са нама ће данас у студију бити и Данило Павловић, примач сервиса у Одбојкашком клубу Црвена звезда, који је пре неколико дана освојио Куп Србије, победом над екипом Радничког из Крагујевца .`Црвено-бели` желе да освоје и дуплу круну, најављује овај надарени момак, рођени Бањалучанин, освајач МВП звања на финалном мечу у Лајковцу, верујући у добре партије своје екипе и у плеј-офу за титулу шампиона.

Правиће нам друштво и писац Игор Маројевић, говорићемо о његовом последњем роману `Туђине`, то је смела потрага за правом љубављу у бомбардованом Београду. Долази у прави час, на двадесет година од језивог чина НАТО пакта. Чућемо и неке Маројевићеве музичке снимке, које снима у тонским студијима, за своју душу, с љубављу и од срца.

`Театар 5`, основан 2002. године при Петој Београдској гимназији, има нову премијеру, четрнаесту по реду, представа се зове `Гардеробер`. Са нама у студију су редитељ Зоран Ракић и глумац Ђорђе Накић.

Млада група `Харлекин` има нови, ефектан спот, за сингл под називом `Људи су људи`. Промовисаће га вечерас концертно у Музичкој кући `Метрополис`. Гости су нам чланови бенда  гитариста Александар Јанковић и  клавијатуриста Марко Ковачевић.

Ова емисија, која је 13. марта напунила 59 година медијског живота, некада се заснивала искључиво на преносима фудбалских утакмица. Нећемо овога пута о квалитету тадашњих и садашњих игара, макар бисмо могли. Нећемо ни о томе што често на неком од стадиона има по 250 гледалаца, па- ако не занима њихове навијаче, што бисмо замарали друге слушаоце широм  Србије? Друга су времена, ипак свакако водимо рачуна да све најважније утакмице, дуели, не само у фудбалу, буду `покривени` на нашм програму, тако је и данас. Репортери Радио Београда 1 јављаће се током емисије са сусрета Земун-Раднички и Партизан- Спартак. Искрено, волели бисмо да буде и више јављања колега, али се утакмице једног првенственог кола играју у пет-шест различитих термина, у неколико дана, тако је уосталом и широм Европе.

Kошаркашка репрезентација Србије играће на Светском првенству у Kини у групи Д са селекцијама Италије, Филипина и Анголе одлучено је жребом у Шенџену. Наш тим може да буде задовољан извлачењем и са "азурима" ће бити велики фаворит за пролазак даље. Пошто је легендарни Kоби Брајант извукао име нађе селекције, било је јасно да ће "орлови" играти у граду Фошану. Мундобаскет у Kини биће 18. по реду планетарно такмичење, 69 година после премијерног издања 1950. године у Аргентини, а први пут ће на њему учествовати чак 32 репрезентације распоређене у осам група. Најављујемо и интересантан спортски догађај у дворани `Ранко Жеравица`, на ту тему говори председник Kик бокса савеза Србије Срђан Бугарчић. У Југословенском драмском позоришту изведена је премијера представе `Натан Мудри, у режији наше саговорнице Јоване Томић. Асоцијација Спорт за све организује 27. ``Ски фест` од 20. марта на Kопаонику. 

И ове суботе пратимо дешавања и актуелности из света спорта, као и јавног, уметничког и културног живота. Од свега по мало- за свакога по нешто. Стиже нам још један Београдски фестивал игре, дешава се од 22. марта до 12. априла. Светски дан поезије биће обележен у петак и у Вршцу, у Салону код Порте, захваљујући удружењу `Тачка сусретања`. Дан Светог Патрика традиционално, концертима, обележава група `Ортодокс Келтс`, тако ће бити и сутра вече у дворани `Американа`, Дома омладине Београда. Група `Ван Гог` приређује акустично вече наредне суботе у `Комбанк дворани`, некадашњем Дому синдиката. 48. по реду позоришни фестивал најбољих комедиографских остварења Србије, `Дани комедије` , одржава се од 20.до 27. марта у Јагодини. У дерби сусрету 6. кола Прве лиге Србије у четвртак, у спортској дворани `Лагатор`, екипа Лознице дочекује боксерски клуб Металац из Ваљева. 

У петак ће у свечаној Сали МШ "Коста Манојловић" у Земуну биће одржан концерт под називом "Неиспричане приче". Концерт се одржава поводом 95. рођендана Војислава Бубише Симића, живе легенде српског и југословенског џеза, у оквиру `Земунских музичких вечери`. "Бог да прости" је монодрама настала по мотивима романа „Петријин венац", Драгослава Михаиловића, уједно и Мастер рад Аните Стојадиновић на Факултету драмских уметности у Београду. У организацији Спортско-плесног удружења „Наца" из Зрењанина сутра ће у великој сали Културног центра Зрењанина биће одржан хуманитарни концерт за породицу Дудаш. У четвртак ће бити отворена нова стална поставка Народног музеја Крушевца, чиме ће процес реконструкције музеја, започет 2011. године, бити приведен крају. У Галерији `Арт 55` у Нишу у току је изложба америчке уметнице Кетрин Брембери. Међународни фестивал подводног филма и фотографије одржава се у Панчеву, од 18. до 25. марта, организатор је Клуб подводних активности.

Изложба „Уметнички простор Немачка" отворена је јуче у Музеју савремене уметности Војводине у Новом Саду. У Уметничкој галерији `Стара капетанија` траје изложба скулптура Станислава Антонића. Друштво стручњака еколошких наука Србије 22. марта организује трибину под називом `Биљна храна и превенција болести простате`. Клуб љубитеља играчака сутра организује 67. по реду Берзу, на којој- као и обично - могу да се купе, продају и размене све врсте играчака. Од 21. до 23. марта ове године одржаће се 29. „Новосадско пролеће", у организацији Покрета горана Новог Сада. Пролећни "Бранкови дани" трају до 28. марта у Сремским Карловцима и Новом Саду, организатор је удружење „Бранково коло. Цветка Хојник, реномирана ликовна уметница из Словеније ће своје стваралаштво први пут представити београдској публици изложбом "Dark side of the moon " у галерији `Сингидунум` . Управо ових дана обележава се и годишњица објављивања истоименог, култног албума састава Пинк Флојд. Нову позоришну сезону тетар `Ле Студио` започиње представом `Истрајност`.

И у шездесетој години постојања, емисија Време спорта и разоноде на првом и почасном месту чува и пази оно најсветије- слушаоце. И данас ћемо доделити низ бесплатних улазница за фина културна дешавања, у чему нам традиционално помажу Дом омладине Београда, `Академија 28` и Културни центар Чукарица. Нече изостати ни предлог јеловника за недељни ручак витеза кулинарства Милијана Стојанића. Ту је и музика за све укусе, од оних златних фестивалских нота из седамдесетих година прошлог столећа, до актуелних светских поп- рок хитова. Пратимо и кретање резултата на утакмицама значајнијих европских фудбалских шампионата, као и све друге актуелност из света који нас окружује.

Уредник и водитељ емисије је Жељко Стефановић.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Време спорта и разоноде Време спорта и разоноде

Autor:
Жељко Стефановић

13. марта 2024. године, емисија обележава 64 година постојања, што је сврстава у ред најтрајнијих радио програма у нашим и европским оквирима. Свих тих деценија била је и остала мамац за публику која прати спорт, али и актуелности из јавног и културног живота. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво