Читај ми!

Песник Милосав Тешић

Књижевник Михајло Пантић је у једном критичком тексту за песника Милосава Тешића рекао следеће: ''Оно што Милосава Тешића издваја од осталих, а његову поезију чини чујном и памтљивом, пре свега је бајалички интензитет језика, апсолутно препуштање његовој магији.'' Пантић је устврдио и то да је овај песник ''тихи трагач и роморник'' који ослушкује давне мелодије српског језика и поново их оживљава у својим песмама.

У вечерашњој емисији ''Код два бела голуба'' представљамо песника Милосава Тешића. Милосав Тешић је песник, есејиста и лексикограф. Редовни је члан Српске академије наука и уметности. Објавио је више књига поезије - међу којима су ''Купиново'', Кључ од куће'', ''Прелест севера'', ''Седмица'', ''Млинско коло'' ''Бубњалица у пчелињаку'' - и за своје песничко стваралаштво добио бројна национална признања за књижевност. Дуго година радио је у Институту за српски језик као уредник Речника српског књижевног и народног језика.

Песме Милосава Тешића, у којима се преплићу звук, смисао и разноликост песничких облика, подсећају на неку врсту језичког празника. Његови  стихови отварају нам  видик ка свету у коме живимо, али нам омогућавају поглед и у митске даљине у којима су настали и свет и језик. У емисији ћемо чути песникова сећања на детињство и школовање, на прве сусрете са књижевношћу, као и његова размишљања о књижевности, језику и поезији.

Аутор емисије: Војислав Карановић    

Код два бела голуба

Autor:
Војислав Карановић

Од свог почетка, 1968. године, па до данас емисија Код два бела голуба прича приче о старом Београду, његовим житељима, појавама и догађајима, али и приче о прошлости осталих места Србије, и о свему ономе што представља живо језгро наше традиције. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво