Читај ми!

''Рат и мир'' Лава Николајевича Толстоја

Јелена Пилиповић, професорка и књижевница, говори о томе како је открила роман ''Рат и мир'' Лава Николајевича Толстоја, и зашто је ово дело постало књига којој се често враћа. ''Рат и мир'' многи сматрају једним од најзначајнијих романа светске литературе, и Толстојевим најбољим књижевним остварењем. Писан у широком епском замаху, са великом галеријом фикционалних и историјских ликова, и са неоспорном мисаоном дубином, овај роман је обележио читаву европску књижевност, и утицао на бројне писце. Пратећи судбину четири аристократске породице у периоду од 1805. до 1813. године, захватајући време Наполеновог похода на Русију, овај роман изнедрио је и неколико незаборавних ликова, међу којима су кнез Андреј Болконски, Пјер Безухов, Наташа Ростов, Марија Болконски, Николај Ростов... Наша саговорница говори о свом читалачком доживљају овог значајног Толстојевог дела, и о томе како се оно уградило у њен живот.

Јелена Пилиповић предаје на Катедри за општу књижевност и теорију књижевности Филолошког факултета у Београду. Бави се тумачењем и промишљањем књижевности, надасве античке поезије, коју сагледава у светлости савремене теоријске мисли. Написала је студију о идили ''Орфејев век''. Феномену љубави у делу древне песникиње Сапфо посветила је књиге ''Locus amoris'' и ''Ка лепоти - еротолошко читање Сапфине поезије". Објавила је роман ''Дивотнице''. Добитница је Истраживачке награде града Париза и награде Никола Милошевић за најбоље дело у области филозофије, естетике и теорије књижевности и уметности у 2016. и то за књигу ''Ка лепоти - еротолошко читање Сапфине поезије".

Аутор и водитељ емисије: Војислав Карановић

 

 

Моја књига

Autor:
Војислав Карановић

Емисија о књигама и читању, о књижевности, уметности и стваралаштву. Гости су људи различитих интересовања, различитих занимања и професија. Сваки саговорник издваја књигу коју воли, ону која му је посебно значајна и за коју може да каже: ово је моја књига. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво