Код два бела голуба

Душан Ковачевић рођен је 12. јула 1948. године у селу Мрђеновцу поред Шапца. Основну школу завршио је у Шапцу, а гимназију у Новом Саду. Академију за позориште, филм, радио и телевизију студирао је у Београду, дипломирао је на одсеку Драматургије 1973. године. Радио је као драматург за Драмски програм Телевизије Београд. Био је доцент на Факултету драмских уметности у Београду а од 1988. године је директор Звездара театра.

Ноћима сањам поглед са брда

Све старе куће родног краја,

Ноћима сањам зелена поља

И плаво небо мога Завичаја.

Приче књижевника Душана Ковачевића о његовом завичају и одрастању у Шапцу, попут ових стихова које је написао за драму „ Радован Трећи", осветљавају нам како је завичај његовог драмског стваралаштва постала прича.

И завичај прича из којег су настајале његове драме: „Радован Трећи", „Маратонци трче почасни круг", „Свети Геогргије убива аждаху" као и сценарио за филм „Ко то тамо пева".

Ноћима сањам млад сам ко некад,

Крај старе куће насмејан стојим;

Ноћима сањам како се будим

И буђења се једино бојим.

Вечерас у емисији Код два бела голуба слушамо сећања Душана Ковачевића и његове приче из детињства. Сећања на догађаје, доживљаје и људе који су обликовали светове његовог драмског стваралаштва. И повеле га пут позоришта које живи, осећа и ствара.

Аутор емисије Тамара Крстић.


број коментара 0 Пошаљи коментар
Код два бела голуба Код два бела голуба

Аутор:
Тамара Крстић

Од свог почетка, 1968. године, па до данас емисија Код два бела голуба прича приче о старом Београду, његовим житељима, појавама и догађајима, али и приче о прошлости осталих места Србије, и о свему ономе што представља живо језгро наше традиције. [ детаљније ]