Моја књига

Сликарка Зорка Церовић говори о томе како је открила есеје Мишела де Монтења и зашто воли да чита дело које је код нас објављено под називом ''Огледи''. Мишел де Монтењ је значајни француски филозоф и књижевник из периода ренесансе. Живео је и стварао у 16. веку. Породица му је била веома богата и образовала га је у духу хуманизма. Каријеру је почео као правник. Са тридесет девет година повукао се из јавног живота у једну од кула свог дворца где је имао и библиотеку. Ту је целу деценију радио на својим есејима, изолован од друштвеног и породичног живота.

Мишел де Монтењ се сматра зачетником књижевне форме есеја. У својим есејима бави се различитим темама: књижевношћу, филозофијом, моралом, образовањем.... Што се образовања тиче, он наглашава важност личног искуства и самосталног истраживања. Начин размишљања у овим есејима различит је од научног приступа. То су дискусије засноване на личном виђењу и анализи. Монтењ дискутује са самим собом, античким мудрацима, филозофима и историчарима.  Често користи анегдоте и лична искуства у есејима, а позива се и на своје омиљене писце Плутарха, Сенеку, Овидија, Вегилија, Цицерона...Скептичан је према свим облицима догматизма, предрасудама и ауторитетима, а критикује сујеверје. При свему томе Монтењ наглашава да је људска индивидуа једино полазиште одакле је могућа потрага за истином.

Зорка Церовић је академски сликар. Рођена је на Цетињу. Завршила је Академију ликовних уметности у Београду, у класи професора Младена Србиновића. Члан је Удружења ликвних уметника Србије. Живи и ради у Београду. Прву самосталну изложбу имала је 1975. године у Њујорку. Након тога, излагала је у бројним градовима: у Паризу, Риму, Стокхолму, Женевци, Амстердаму, Каиру, Београду...У емисији Зорка Церовић прича о томе шта јој Монтењеви есеји значе као читаоцу али и као сликару.

Аутор и водитељ емисије: Војислав Карановић

Моја књига

Autor:
Војислав Карановић

Емисија о књигама и читању, о књижевности, уметности и стваралаштву. Гости су људи различитих интересовања, различитих занимања и професија. Сваки саговорник издваја књигу коју воли, ону која му је посебно значајна и за коју може да каже: ово је моја књига. [ детаљније ]

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се