Новости дана

После скоро три месеца од увођења приштинске таксе на српске производе, тржиште у Покрајини затворено је и за мале српске произвођаче са Косова и Метохије. Зато ће од данас њихови производи бити на рафовима продавница у централној Србији, за почетак три произвођача и то најпре у Новом Саду, а ускоро и у Београду. Надлежни кажу да без економског оснаживања нема опстанка Срба на Космету. Српска привреда је од увођења такса изгубила око 90 милиона евра, рекао је гостујући на РТС-у министар трговине Расим Љајић. Каже да ће, уколико се таксе не укину, много већи проблем бити губитак тржишта.

У Приштини се одржава конференција на тему "Глас народа, велико финале Косово и Србија" на којој је председник привремених приштинских институција, Хашим Тачи, поручио да је договор Београда и Приштине неоходан и неизбежан. Ако до њега не додје, каже, постоји велика опасност од дестабилизације региона. Заменик премијера Фатмир Љимај, који је и копредседник приштинског тима за наставак дијалога са Београдом, каже да ако Србија није спремна да удје у дијалог за признање, онда Косово мора да чека.

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров сматра да Запад на груб начин гура земље Балкана да постану чланице НАТО-а без осврта на народе тих држава. Он је у Москви нагласио да Русија већ дуго и упорно позива на повратак  основним принципима  међународних односа записаних у Повељи Уједињених нација и документима ОЕБС-а.То значи суверену једнакост држава, немешање у унутрашње послове, суздржавање од претњи или употребе силе и разрешење сукоба на миран начин.

Русија је била и биће суверена независна држава - или ће бити таква или је уопште неће бити, поручио је руски председник Владимир Путин у Федералној скупштини. Истакао је да Русија нема намеру  да прва размешта ракете у Европи, али да ће, уколико Америка то учини, Русија то схватити као претњу. Тада ће  Москва  бити принудјена да размести наоружање како би могла да гађа не само територије где су размештени ракетни системи, већ и оне где се налазе центри за доношење таквих одлука, казао је Путин. Безбедност Русије ће бити осигурана, истакао је председник .  Обраћање у Федералној скупштини Путин је завршио речима да ће консолидација друштва, али и сигурност у сопствене могућности бити главни услов за успех земље. Путинов говор у Федералној скупштини трајао је сат и 27 минута,а рецимо да је најдуже   говорио  прошле године - сат и 55 минута.

Поводом Светског дана социјалне правде, повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић напомиње да достизање вишег нивоа социјалне правде зависи од побољшања економског статуса становништва. Подсећа да најновији званични подаци показују да је чак 25 одсто становника Србије у ризику од сиромаштва, а да 7 одсто  живи у апсолутном сиромаштву. Повереница истиче да је неопходно израдити стратегију за смањење сиромаштва и незапослености, унапређење равноправности, борбу против дискриминације и поштовања људских права.

У Београду, у дворани на Бањиици, почиње четврти Србија опен индор атлетски митинг, генерална проба пред Европско првенство у Глазгову. Осим Иване Шпановић и Милице Гардашевић, учествоваће сви освајачи медаља на Балканском првенству у Истанбулу. Највеће атлетско такмичење у Србији почиње у 17 часова.

Уредник и водитељ: Мирослав Војводић

Уредник вести: Ирена Јеловац

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво