Време спорта и разоноде

У циљу подизања свести о деци оболелој од рака Иван Стевановић, тату мајстор и велики авантуриста из Младеновца, попео се на Килиманџаро, највећу планину у Африци, са врхом који се налази на надморској висини од 5.895 метара. Када је стигао где је наумио, обукао је мајицу на којој пише "Помозимо оболелој деци од рака" и тако послао поруку човечанству, које се неретко огреши о оболеле од најтеже болести или их заборави. Наш гост планира да настави са оваквим начином подизања свести, у жељи да подстакне што више људи на ућешће у разним хуманитарним акцијама. Следећи циљ му је Мон Блан, који је још тежи, захтевнији и опаснији, па ће- како каже- морати да заврши алпинистичку обуку.

Милица Гардашевић, репрезентативка Србије у скоку у даљ, сјајно је започела 2019. годину. Најпре је проглашена за најбољу млађу сениорку државе у атлетици, потом ријумфовала на два митинга, Јаблонецу у Чешкој и Улстенвику у Норвешкој, где је скоком од 6 метара и 52 центриметра извадила визу за Првенство Европе у дворани, које се дешава почетком марта у Глазгову.Сјајна је била и на турниру `Београд Опен` прошлог викенда, на коме је била друга, иза Иване Шпановић, клупске другарице, баш као и на митингу у Бирмингему, на коме је такође доказала да је истинска будућност овог спорта. С обзиром да јој је тек нежних двадесет година, очекује се да резултати из дана у дан буду све бољи, скокови све даљи и даље, о чему посебно води рачуна Милицин тренер Марко Милинков, који ће нам се такође данас придружити у студију.

Разговараћемо данас и о једној врло озбиљној теми- шта после спорта ? Да ли крај каријере нужно мора да буде животна траума? Који здравствени и други проблеми море врхунске спортисте по одласку у `пензију`? Наш саговорник је др Јован Ђуровић, који је испратио већи број генерација спортиста, водећи рачуна о њиховом здрављу- од Ненада Стекића, преко Драгутина и Биљане Топић, до Бланке Влашић, Иване Шпановић и садашњих јуниора, предводника `новог таласа` који влада српском атлетиком, уз бројне интернационалне успехе. Уосталом, доктор Ђуровић је и сам био државни репрезентативац у дисциплини 400 метара препоне, па савршено разуме како то изгледа и `изнутра`, као и с медицинског аспекта.

У оквиру 47. ФЕСТ-а премијерно ће бити приказан филм `Александра`, редитеља и сценаристе Саше Радојевића. У овoј мелодрами, која ће први пут бити емитована 26. фебруара у Дворани културног центра, једну од главних улога игра Љума Пенов. Млада глумица важи за једну од хероина српског `андерграунд` филма, последњи пут на филмском платну смо је видели у римејку остварења Душана Макавејева `Љубавни случај  или трагедија ПТТ службенице`. Данас ће нам наговестити како изгледа `Александра`, испричати нам детаље са снимања, говорити о ономе што је намерила за 2019. годину.

Међународни фестивал дечје рекреације `Копаоник 2019` одржава се од сутра до 2. марта. У име организатора, асоцијације `Спорт за све`, говори Петар Стакић. Чућемо и како је прошло осмо по реду `црвено-бело` вече у Бијељини и како су Звездини фудбалери дочекани у топлој Семберији. Играчице БАСК-а освојиле су треће место на јаком Европском клупском првенству челенџ групе II у дворанском хокеју, које је прошлог викенда одржано на Бањици.Вишеструке шампионке Србије, младе даме са Цареве ћуприје, дочекале су првакиње Данске, Финске и Грузије, биле одлични домаћини, тиме је практично почела прослава 70 година хокеја у Београду и Србији, потврђује за нашу емисију челни човек БАСК-а Милан Миња Бојовић.

Никола Рашевић, рођен у Великом селу крај Лознице, један од најбољих студената електротехнике на Новосадском факултету, добио је посао у Европском центру за нуклеарну физику и постао најмлађи члан тамошњег Департмана за електронске системе. Издавачка кућа `Академска књига` из Новог Сада објавила је прву књигу на српском језику која се бави правима животиња, носи назив `И животиње имају права`. Хор слависта одржаће концерт традиционалних песама словенских народа сутра увече у Галерији `Полет`.Пијанисткиња Зорана Владисављевић одржаће концерт 27. фебруара у Великој сали Дома културе Студентски град,са клавирским обрадама нумера састава `Металика` и `Ајрон Мејден`. Кабаре `Небула` и `Весело лице` сутра организују вече посвећено Васку Попи. Књажевско-српски театар у Крагујевцу, кога су 1835.године основали Јоаким Вујић и Милош Обреновић, недавно је обележио свој дан, уручењем награда и премијером нове представе, Беба кенгура одмах по рођењу је освојила срца запослених у Београдском зоо врту, а пре неки дан први пут је изашла из мамине торбе и шармирала посетиоце Врта добре наде, о чему нам прича директор лепог здања на Калемегдану Србољуб Алексић.

У Галерији Милорада Бате Михаиловића у Панчеву представљена је `Колекција- Деценија`, у реализацији Културних центара Панчева и Београда. Осамнаеста по реду Летња уметничка школа Универзитета уметности реализована је од 12. до 19. јула прошле године у Лесковцу, изложба радова отворена је до 2. марта у Галерији Факултета ФЛУ у Београду, најављује уметница Светлана Волић. У Француском институту у Београду прексиноћ је отворена изложба уметника Иве Атоски и Боже Терзића. У Нишу држе до својих јунака, оних који су проносили славу града на Нишави. `Сити` продукција управо ради на филмовима о Драгану Пантелићу и Зорану Тути Живковићу. У Позоришту лутака `Пинокио`, 28. фебруара премијера представе `Гињол`. Због чега је Удружење Етно мрежа од великог значаја за Србију, објасниће нам његова директорка Виолета Јовановић.

У галерији Културног центра `Рибница`, у току је изложба слика Димитрија Џимија Даниловића, уметника из Краљева. Песникиња Искра Пенева недавно је добила награду `Јосип Еуген Шета`, за необјављени рукопис, у организацији Хрватског књижевног друштва.  Већ дванаесту годину заредом `Београдски диксиленд оркестар` прославља рођендан џеза, обележавајући дан када је снимљена прва џез плоча - 26. фебруар 1917. године. Ово музичко дешавање у `Академији 28` најављује Владимир Рацковић. По први пут на великој сцени `Коларца`, 28. фебруара ће заједно у једном бенду свирати највећи етно џез пијаниста Србије и највећи етно џез саксофониста Русије, дакле Васил Хџиманов и Олег Кирејев .Представу о Тилу Ојленшпигелу, немачком народном лакрдијашу, који је плод фикције, за Новосадско позориште поставила је млада редитељка Тара Манић. У петак, 1. марта у Библиотеци `Петар Кочић` на Врачару,одржаће се књижевно вече и разговор о роману `Бивиргата`, ауторке Тамаре Кучан.

Концерт поводом 40 година постојања Фондације младих `Борислав Пашћан` биће одржан сутра вече на Коларцу. До 25. марта у Салону Музеја савремене уметности излаже Мариела Цветић. У Салону Народног музеја у Зрењанину биће отворена изложба `У сусрет руском цару, Романови- царско служење`. У `Галерији 55` у Нишу изложба радова студената Факултета уметности под називом `ПлакАрт`. `Чекајући месец`- књижевно вече Сање Радојковић у среду у клубу `Боготражитељ`. Млади инди-рок састав `Пејпер Енималс` вечерас музицира у клубу `Метрополис`, у Македонској улици. Током емисије, представићемо и Београдски тркачки клуб, први и највећи рекреативни клуб за трчање у Србији, разговор с једним од његових оснивача, Драгољубом Милосављевићем, забележио је наш колега Милош Панић. Повод- Школа трчања за одрасле и 14. генерација, која почиње са едукацијом и тренинзима 23. марта.

У Етнографском музеју у Београду отворена је изложба фотографија `Кајаши- последњи пагани Хиндукуша`, аутора Константина Новаковића. Хуманитарна акција `Кораком до куће за срца`, за породицу Дудаш, одржава се сутра у Зрењанину. Библиотека града Београда поставила је изузетну фозо-изложбу о руским писцима  у имиграцији. У понедељак у Културном центру Чукарица биће одржан концерт рок групе Градске организације слепих Београда, улаз је слободан, посета добродошла.

У поводу дана Београдског драмског позоришта, премијерно је изведена представа `Идеалан муж`, рађена по тексту Оскара Вајлда, у режији Предраг Штрпца, о томе прича глумица Милица Милша. На зиду ОШ `Доситеј Обрадовић` у Сомбору, коју је похађао наш NBA ас Никола Јокић, освануо је мурал с његовим ликом, чији је аутор Андреј Јосифовски, љубитељима уличне уметности познат и под псеудонимом Пијаниста. Још један мурал оставио је многе без даха, посебно оне у Шабачкој махали, на делу зида ограде фудбалског клуба Борац. Замишљен је као омаж Шабану Шаулићу, јуче сахрањеном у Алеји заслужних грађана.За креацију овог дела био је задужен наш саговорник Ђурађ Стевановић.

Дом омладине Београда, `Академија 28` и Културни центар Чукарица и ове суботе су на нашој страни, биће пријатних изненађења за слушаоце. Ту је и неизоставни витез кулинарства Милијан Стојанић, са предлогом јеловника за недељни ручак. Током емисије пратимо кретање резултата на утакмицама Супер лиге Србије у фудбалу, као и на мечевима значајнијих европских шампионата. Поред спорта, бележимо и друге, бројне занимљивости из света који нас окружује, области јавног, културног и уметничког живота.

Уредник и водитељ емисије је Жељко Стефановић

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Време спорта и разоноде Време спорта и разоноде

Autor:
Жељко Стефановић

13. марта 2024. године, емисија обележава 64 година постојања, што је сврстава у ред најтрајнијих радио програма у нашим и европским оквирима. Свих тих деценија била је и остала мамац за публику која прати спорт, али и актуелности из јавног и културног живота. [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи