Новости дана

Србија слави Дан државности у знак сећања на први српски устанак из 1804-те и доношење првог српског Устава 1835-те године у Крагујевцу. Централну државну церемонију у Орашцу предводила је премијерка Ана Брнабић. Она је поручила да у превазилажењу препрека треба да будемо храбри и одлучни као што су то били наши преци. Истакла је да је наша визија - модерна Србија и да ћемо победити у томе. Председница Републике Српске Жељка Цвијановић поручила је да јој је част да се обрати на месту на којем је "Србија васкрснула, запалила пламен слободе и кренула путем ослобођења". Церемонији су присуствовали председник Републике Српске Радован Вишковић, министри у влади Србије, представници Војске Србије, дипломатског кора, свештенство и бројни грађани.

Обележавање државног  празника почело је доделом високих одликовања које је председник Србије Александар Вучић  уручио најзаслужнијим појединцима и институцијама. Председник је рекао да је у протеклих 215 година створена држава, а да су резултати утолико већи ако се зна да смо не мало пута били саплитани, кочени, уназађивани и да су покушавали и да нас униште. Вучић истиче да су лауреати својим радом допринели да Србија буде боља и успешнија. Поводом Националног празника, представници државе су положили венце на споменик Незнаном јунаку, на Авали. У Приштини је одржана литургија, а у Подгорици је отворена Српска кућа. Вечерас ће у Зубином Потоку, бити одржана Сретењска академија и Сретењски концерт.

Копредседници приштинског тима за наставак дијалога са Београдом, Фатмир Љимај и Шпенд Ахмети, предали су председнику косовског парламента, Кадрију Весељију платформу за дијалог са Београдом. Љимај је након тога позвао посланике да гласају за предлог тог документа.

Председнику владине Комисије за нестала лица Вељку Одаловићу пре два дана није дозвољен улазак на Косово и Метохију, због чега су породице српских жртава данас затражиле хитну реакцију међународних званичника. Одаловић је пре два дана задржан на прелазу Јариње, а улазак на Космет му је забрањен без образложења, саопштила су Удружења породица несталих.

Оба дома америчког Конгреса усвојила су синоћ Закон о наставку привременог финасирања владе, чиме је избегнута нова блокада. Из Беле куће стиже најава да ће председник Доналд Трамп потписати тај закон, али и да ће искористити своја извршна овлашћења, како би обезбедио новац за изградњу зида према Мексику. То је било једно од Трампових главних предизборних обећања.

Шпански премијер Педро Санчес расписао је  за 28-ми април превремене парламентарне  изборе, пошто предлог овогодишњег буџета није усвојен у парламенту. Асошијетед прес подсећа да су то трећи избори за мање од четири године, што потврђује  велика размимоилажења  на политичкој сцени Шпаније.

Обележава се „Светски дан деце оболеле од рака". Овај дан се обележава и у више од 30 градова Србије. У Београду, централна манифестација са музичким програмом организована је на платоу код Делијске чесме у Кнез Михајловој улици. Под слоганом „И ја се борим", симболично је послато срце подршке за све малишане који се лече од рака, али и онима који више нису са нама. Сваке године у свету од рака оболи око 160 хиљада деце, а малигне болести однесу око 90 хиљада дечјих живота.

Капитен репрезентације Србије Филип Филиповић проглашен је за најбољег ватерполисту Европе у 2018-тој години, у избору Европске федерације водених спортова. Ватерполиста италијанског Про Река је исто признање добио и 2009-те, 2014-те и 2016-те године. Филиповић је прошле године са Србијом постао првак Европе у Барселони, где је проглашен за најбољег играча на турниру.

У Нишу ће бити одигране преостале две утакмице четвртфинала кошаркашког Купа Радивоја Кораћа. Од 17 часова, састаће се Мега и чачански Борац. Два и по сата касније, играће Црвена Звезда и Динамик. Кошаркаши Партизана и ЕФ-ЕМ-ПЕ-а први су полуфиналисти Купа.

 

Уредник и водитељ - Мирослав Војводић

Уредник вести - Ирена Јеловац

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво