Време спорта и разоноде

Ватерполо је, без сумње, један од наших најтрофејнијих спортова. Тешко је и побројати којим су се све одличјима окитили наши најбољи играчи на такмичењима широм света, колико радости донели нашој земљи и љубитељима спорта. Чак и када нису у овдашњим базенима- харају планетом. Капитен нашег државног тима Филип Филиповић тако је четврти пут у каријери проглашен за најбољег играча Европе. Репрезентација у уторак игра нови сусрет са селекцијом Румуније у оквиру Европа купа, који је заправо квалификационо такмичење за Светску лигу. Наши су домаћини завршног турнира у јуну месецу, самим тим обезбеђено им је учешће, па Дејан Савић жели да испроба све расположиве снаге- уз њих ће, од доајена, бити управо Филиповић, као и Пијетловић и Мандић. У нашој експедицији су, уз остале, и Марко Радовић и Вељко Танкосић, момци с наше насловне стране, који су стицајем околности били актери невелих дешавања на сплитској риви прошле суботе. О свему томе разговарамо с нашим гостом у студију, долази нам генерални секретар ватерполо савеза Србије Немања Маријан.

Наравно да сви нашој деци желимо мирно и безбрижно детињство, тако је са свим нормалним људима и појединачне ексцесе и инциденте не ваља нужно повезивати са шовинизмом. стижу `неки нови клинци`, надамо се да они никада неће спознати шта значи реч мржња, већ ће широм планете ширити позитивну енергију, толико потребну на свим ћошковима Земљине кугле. Ученици четвртог три одељења Основне школе `Бранислав Нушић` из Београда уверавају нас да је то могуће, исписују једну дивну причу, заједно са вршњацима и другарима из региона. Учитељица Миља Зец приредила им је незаборавно искуство и пружила дивну лекцију о љубави међу суседима. Упркос језичким баријерама и границама, ујединила је своје ђаке са ученицима региона. Умрежени, разговарали су, плесали и певали са децом из Црне Горе, Мађарске, Босне и Херцеговине, Хрватске, Бугарске, Северне Македоније и других земаља из окружења. Одушевљење на све стране - и то је мало када се описују ефекти таквог потеза, око којег је агилна учитељица имала пуну, искрену, здушну сарадњу својих колега. Многа деца су се зближила на овај начин, успостављена су `електронска` пријатељства, уз чврста обећања да ће се ускоро видети једни с другима и да ће сви заједно умети да сачувају свет од пошасти. Миља Зец и ученици београдске школе Галина Ристичевић, Богдан Рајић, Ана Туфегџић и Лена Јанковић биће са нама у породичном магазину Радио Београда 1. Чућемо телефоном и људе који су највише допринели овој лепој причи из БиХ и Хрватске, просветне раднике који шире и пропагирају љубав.  

С радошћу смо примили вест да је наш колега Веселин Грозданић добио награду Удружења спортских новинара Србије за животно дело. Истински професионалац, мајстор свог заната, колега за пример, стручњак за респект- све је то Веско и још много више. У нашој кући је од 1976. године, урадио је више хиљада преноса уживо, како спортских, тако и оних са војних парада, значајних политичких догађаја, са последњег испраћаја патријарха Павла. Осврнућемо се на нека од ових дешавања, на признања која је добио од великих светских медијских кућа, али попричати и о меморијалном турниру `Играјмо за 16`, чији је један од стубова, оснивача и главних организатора од првих дана- сутра почиње двдесети по реду.  

Синоћ је стартовао пролећни део сезоне Супер лиге Србије, утакмицом између Војводине и Напретка. Пратићемо кретање резултата на данашњим сусретима, док ће се Владе Радичевић од 16 часова укључивати са стадиона `Рајко Митић`, где се састају Црвена звезда и Војводина. Наша екипа је и у Нишу, где се игра завршница Купа Радивоја Кораћа- током емисије, Слободан Малетић јављаће се са првог полуфиналног дуела између ФМП-а и Партизана. Смедерево је данас и сутра домаћин финалног турнира Купа Србије за даме, овај интересантни спортски догађај за наш програм најављује Ненад Мартић- челни човек рукометног клуба Смедерево, који је- уз Рукометни савез Србије- домаћин и главни организатор. Ускоро ће у граду на Дунаву одлучујуће куп утакмице играти и мушке екипе.  

Поводом Дана државности Србије, председник Александар Вучић одликовао је Сретењским орденом заслужне појединце и институције у области културе, медицине, привреде, спорта, науке и дипломатије, међу њима је и Давор Штефанек, трофејни рвач и председник Спортског савеза Србије, као и наша најтрофејнија параолимпијка Борислава Перић-Ранковић.У понедељак, 18. фебруара у Галерији СУЛУВ биће отворена изложба експерименталног тактилног стрипа Драгане Kупрешанин под називом `Невидљиви талас`. Трећа самостална изложба Тамаре Радусиновић траје до 23.фебруара у галерији Сингидунум. Укључићемо се и у Европско клупско првенство у дворанском хокеју за жене, које се данас и сутра игра на Бањици, наш представник је шампионска екипа БАСK-а. Овог викенда одржава се још једна `Сланинијада` у Kачареву, ова манифестација постоји још од 1988. године. Наредног викенда на реду је надалеко чувена `Kобасицијада` у Турији. Срспко-руско друштво `Доситеј Обрадовић` из Панчева и јавно гласило `Српско-руски глас`, приређују Фестивал руске салате.

У Пожаревцу се од 22. фебруара одржавају аматерске глумачке свечаности `Миливојев штап и шешир`. Концерт Камерног оркестра `Музикон`,са хитовима `Битлса`, `Квина`, Лед Цепелина` и других великих састава, одржава се 21. овог месеца на `Коларцу`. Бети Ђорђевић има солистичко вече у Дому омладине Београда. Пијаниста Богдан Ђорђевић представља се у среду на сцени Дечјег културног центра у Таковској улици. У издању куће `Креативни центар`, објављена је `Велика кутија пуна малих књига`- најновије издање о Жући, познатом јунаку прве књиге с прозорчићима на свету. Глумица Лена Богдановић прича нам о представи `Пеликан`, по тексту Аугуста Стриндберга, коју че играти у понедељак у Установи културе `Вук Караџић`. 

Поводом Дана државности Републике Србије, у организацији Града Пожаревца, Савеза друштава инжењера и техничара града Пожаревца и Народног музеја Пожаревац свечано је отворена изложба "Милутин Миланковић - живот и дело". Прексиноћ је отворена серија фебруарских изложби у Културном центру Београда. Вече најлепших стихова светске и домаће поезије, које је изабрао и чита Радослав Рале Миленковић на сцени АКУД `Бранко Крсмановић`. У понедељак, на сцени `Раша Плаовић`, Народног позоришта у Београду- `Бановић Страхиња`, представа рађена у копродукцији Народног позоришта у Приштини и Шабачког позоришта. Маријана Мијановић, оперска звезда, после главних улога на оперским сценама у Бечу, Паризу, Цириху и другим великим европским градовима, представља се као редитељ, у Београду и у Новом Саду.

У режији, адаптацији и драматизацији Ирфана менсура, у вршачком Народном позоришту премијерно је изведена представа `Наши`, по мотивима Мирољуба Недовића. Богата седмица очекује и посетиоце Центра за културу у Кладову. Изложба `Срећна огледала`, ауторке Сање Рибић- Миливојевић, отворенан је у Руском дому и траје до 19. фебруара. Двадесет пет година `Легенде` традиционално одржавају концерте на сцени Центра `Сава`, један од њих је вечерас. `Катабасис`- назив је изложбе слика Мате Ђорђевића у `Галерији 73` на Бановом брду. Поводом Светског дана туристичких водича, у Салону Народног музеја у Зрењанину у среду Удружење туризмолога овог града организује предавање под називом `Тајланд- земља осмеха и уживања`. 

Током емисије пратићемо и ток резултата на утакмицама европских фудбалских првенстава, актуелна дешавања из света који нас окружује, као и информације из света спорта, јавног, културног и уметничког живота. Витез кулинарства Милијан Стојанић обрадоваће љубитеље доброг залогаја предлогом јеловника за недељни ручак. Поделићемо и низ награда редовним слушаоцима овог, породичног магазина Радио Београда 1.

Уредник и водитељ емисије је Жељко Стефановић.

 

Време спорта и разоноде Време спорта и разоноде

Autor:
Жељко Стефановић

13. марта 2024. године, емисија обележава 64 година постојања, што је сврстава у ред најтрајнијих радио програма у нашим и европским оквирима. Свих тих деценија била је и остала мамац за публику која прати спорт, али и актуелности из јавног и културног живота. [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи