Новости дана

"Односи Кине и Србије се заједничким напорима последњих година снажно развијају, међусобно политичко поверење непрекидно продубљује, наставља сарадња у свим областима, а све то зарад користи народа наших двеју земаља", поручио је кинески председник Си Ђинпинг у честитки председнику Србије Александру Вучићу, поводом Дана државности. Истиче заједничку спремност за напредак свеобухватног партнерства како би још више допринели благостању двеју држава и два народа.

Председник Си наводи да ће се са Вучићем састати у Пекингу у априлу на Другом форуму међународне сарадње "Појас и пут". Председник Вучић је захвалио на честитки и истакао велико поверење у председника Сија јер искрено поштује независност Србије. Амбасадорка Чен, која је Вучићу уручила честитку, још једном је истакла основе кинеске спољне политике о поштовању равноправности свих земаља, без обзира на њихову величину, и права сваке земље да изабере свој развојни пут.

Премијер привремених косовских институција Рамуш Харадинај је изјавио, после јутрошњег састанка са Хашимом Тачијем и Кадријем Весељијем, да имају готов предлог платформе за дијалог са Београдом, али да нису разговарали о такси. Харадинај није желео да коментарише најновије несугласице медју албанским представницима поводом захтева Америке да се укине такса на производе из централне Србије. Харадинај је нагласио да је платформа конзистентан документ принципа и циљева које Косово има у овом процесу и да произилази из Устава Косова. Приштински медији преносе и да би данас по подне требало да предлог платформе буде усвојен на састанку преговарачког тима, и сутра достављен скупштини на разматрање и усвајање.

Амерички државни секретар Мајк Помпео означио је Иран за главну претњу на Блиском истоку. Поручио је да је супротстављање тој земљи кључ за постизање мира у целом региону. У обраћању министрима спољних послова и другим званичницима из више од 60 земаља, Помпео је у Варшави позвао на "нову еру сарадње" у решавању блискоисточних изазова и истакао да ниједна земља не сме да остане по страни. Иран је осудио одржавање тог скупа. Русија је раније поручила да неће присуствовати конференцији, а на њој није била ни шефица европске дипломатије Федерика Могерини.

Обустављен је саобраћај на прузи између Ниша и Зајечара због три инцидента која су се последњих дана догодила код села Јасеновик. То је наложило ресорно министарство због безбедности грађана који живе у близини пруге. На том месту у два наврата исклизнули су вагони са амонијаком и фосфорном киселином.

Уредник и водитељ: Слободан Петровић

Уредник вести: Ирена Јеловац 
Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво