Код два бела голуба

У вечерашњој емисији говоримо о Михаилу Максимовићу, творцу прве хумористичко-сатиричне књиге српске књижевности. Његово дело под називом ''Мали буквар за велику децу'', представља прво дело које је у целини замишљено и реализовано као сатирично дело. Дело је објављено 1792. године у Бечу.

Књига која је Михаилу Максимовићу послужила као непосредна инспирација, и представљала узор и основу за настанак његовог дела објављена је 1782. године. Била је то књига ''ABC-Buch für groẞe Kinder'' Јозефа Рихтера, једног од најзначајнијих писаца јозефинске епохе, који је живео од 1749. до 1813. године.

Из Рихтерове књиге Максимовић је преузео оне одреднице које је српски читалац могао да разуме као проблеме свог друштва. Поједине причице је мењао, прилагођавао или скраћивао са истим циљем: да читалац коме се он обраћа у њима може да пронађе оно што се тиче њега и његовог животног окружења. Таква преузимања била су уобичајена у то време. Бројне приче Максимовићеве књиге, отприлике половина, јесу оригиналне књижевне творевине.

У духу просветитељства и у складу са идејама јозефинистичког покрета, Максимовић овим својим делом исказује својеврсну похвалу разуму. А сатиричкој порузи изаже све оно што оличава малограђански дух, фанатизам, нетолерантност, деспотизам, њезнање, непоштење, сујеверје, људску сујету и глупост.     На мети његове критике наћи ће се пре свега калуђери, црквени великодостојници и жене.

Настало под утицајем појединих дела писаних на немачком језику, и на трагу стваралаштва Доситеја Обрадовића, ово дело Михаила Максимовића и данас плени језичком свежином, једрим хумором и ауторском оригиналношћу.

Аутор емисије: Војислав Карановић    

Код два бела голуба

Autor:
Војислав Карановић

Од свог почетка, 1968. године, па до данас емисија Код два бела голуба прича приче о старом Београду, његовим житељима, појавама и догађајима, али и приче о прошлости осталих места Србије, и о свему ономе што представља живо језгро наше традиције. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво