Недељом за село

Афричка куга свиња опасно се приближила Србији. Последњи случајеви заразе у Румунији забележени су на само  четрдесетак километара од наше границе. Због тога је Министарство пољопривреде издало наредбу о забрани увоза меса из подручја захваћених афричком кугом свиња, као и о спровођењу других мера ради спречавања уношења те заразне болести у нашу земљу. О мерама превенције, симптомима, као и опасности од преношења заразе разговарали смо са начелником одељења за здравље животиња у Управи за ветерину Бобаном Ђурићем.

У Управи за аграрна плаћања има више десетина хиљада нереализованих  захтева за субвенције из 2017. и прошле године. У  Управи кажу да ће многи од тих захтева бити одбијени јер не испуњавају услове, а одбијенице им нису послате јер, због недостатка људи, за то нема времена. Исплата субвенција требало би  да буде убрзана после пријема нових радника, што би требало да се деси овог месеца. 

После договора са Турском о повећању квоте извоза јунећег меса, повећане су и субвенције за товно говедарство,али и за друге видове сточарства. Већи  подстицаји предвиђени су и за воћаре, као и за органске произвођаче.

Више од 100 жена из целе Србије прошло је обуку ткања,нецања и веза, заната који полако изумиру.Оне ће наставити да чувају традицију, али ће имати прилику и да, захваљујући новостеченом знању, остваре зараду и увећају кућни буџет.

Уредник и водитељ Даворка Тешић.

Недељом за село

Autor:
Душан Величковић

Аграрна политика, пољопривреда и живот на селу, то су теме емисије Недељом за село која се емитује нa таласима Првог програма Радио Београда од 16. јуна 1946. године. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво