Време спорта и разоноде

Само два пута у историји имала је Србија двоје спринтера на Европском првенству у дворани, последњи пут пре 14 година. Ове године ту привилегију имају Милана Тирнанић и Алекса Кијановић, остварили су је врхунским резултатима на државном шампионату и тако обезбедили учешће на самиту најбољих атлетичара Старог континента у Глазгову од 1. до 3. марта. Иако је током целе прошле сезоне вукла тешку повреду, млада атлетичарка Црвене звезде најпре је оборила влстити рекорд, потом остварила норму за Шкотску, у чему јој је много помогао тренер Невен Ранић, једна од заслужних личности нашег атлетског спорта. Имамо, дакле, сјајну представницу на краткој стази од 60 метара, њена животна прича је узбудљива, а оно што је најбитније - пред њом су тек истински резултати, тријумфи, учешћа на великим светским такмичењима.

Наш прослављени рукометни голман Ненад Пуљезевић, који је са селекцијом Југославије 2001. године освојио бронзу на Светском првенству, нашао се у потпуно новој улози, пошто је учествовао у квизу "Слагалица", и то на какав начин! Пуљезевић је у прошлости, крајем 20. и почетком 21. века, доносио много радости нашој земљи у рукомету / са репрезентацијом СР Југославије 2001. године освојио је бронзану медаљу на СП у Француској / , био је непрелазна препрека за противничке рукометаше, а професионалну каријеру је окончао 2012. године у дресу немачког Хановера. Није се одрекао спорта, али у последње време у жижу јавности доспео је захваљујући сјајном знању које је показао у популарном тв квизу наше медијске куће.

Фудбалска репрезентација Катара начинила је истинску сензацију тријумфом на Купу Азије, у финалном мечу била је боља од најбоље селекције Јапана. Наш гост је фудбалски тренер Славко Матић, који је део своје каријере проео радећи на клупама тимова Ал Ахли и Ал Шамал и врло добро познаје ситуацију у овој земљи. Посебну димензију овај тријумф Катара има ако се зна да ће бити домаћин Светског фудбалског првенства 2022. године, а финалисти Купа Азије изборили су, што је куриозитет, право учешћа и на предстојећем Купу Америке. Матић је уверен да ће Мондијал у Катару протећи без грешке, да већ сада можер да почне, иако се игра тек за три године и први пут у термину неуобичајеном за оне на које смо навикли, од 21. новембра до 18. децембра.  

Репрезентативци Теквондо асоцијације Србије на Светском паратеквондо првенству у Анталији одушевили су домаћу спортску јавност.  Од 12 такмичара који су учествовали, чак седам је освојило медаље. Позлатиле су се Дејана Бачко и Јелена Терзић. Са вицешампионским звањима враћају се Бобана Козић, Данијела Јовановић и Марија Мичев док су се бронзаним медаљама окитили Миња Јандрић и Виолета Тодоров.  Ово осмо планетарно надметање у Турској било је уједно и последње пред  параолимпијске игре. У Анталији је учествовало  више од  500 такмичара из  70 земаља из целог света. Такмичари и тренери се слажу да је осмо издање Светског паратеквондо првенства у Анталији било најјаче до сада. Наша гошћа је Данијела Јовановић, чланица женске екипе Србије, другопласиране на планети, уз њу долази нам и Тања Тошић, захваљујући којој и наш програм увек има информације из прве руке када су у питању спортсти с инвалидитетом, који су донели толико драгоцених трофеја Србији. 

Куда иду дивље свиње ? Назив некада популарне тв серије, сада нерешив проблем за челне људе фудбалског клуба Поштар Звездара, лидера А групе Прве београдске лиге. Незабележене муке тима који игра у Крњачи- када год падне мрак, почињу ноћне море за ове ентузијасте који су у отвореном рату са становницима оближње шуме. Разровале су читаво игралиште, налећу у таласима, на час буду отеране петардама, али се враћају у великом броју и не дају мира људима из клуба, који имају најмање времена да размишљају о фудбалу. Зоран Урошевић, председник Поштар Звездаре, који је наш гост, са сином Александром, клупским секретаром и комесаром за безбедност, даје све од себе да напастима стане на пут, успостављена је сарадња са Фудбалским сваезом Београда по том питању, и ФСС је замољен за једно- тракторче, како би у скоријем футуру могли да пораде мало око терена, укључујући и ваљање зеленог правоугаоника.  

И ове суботе, као и обично, најављујемо низ манифестација које се одржавају широм Србије. Сутра се у Београду одржава међународни атлетски `Бели крос`. Келебија је домаћин карневала с коњима. У Беочину се одвија `Базар вина, тамбурице и рукотворина`. У Врњачкој Бањи традиционално такмичење у најдужем пољупцу, под називом `Пољуби ме`. У духу очувања нематеријалне културне баштине, песама и игара житеља Горње Јабланице, Туристичка организација Медвеђа организује `Седницу`, заправо `Посела`, познатих окупљања народа овог дела земље. На Златибору или, да будемо прецизнији, у надалеко чувеном Мачкату, одржава се `Пршутијада`, смотра намењена љубитељима доброг и квалитетног залогаја.  

Идемо у сусрет Сретењу, Дану српске државности, биће обележен у Орашцу. Српска допунска школа Јован Јовановић Змај из Хамбурга, уз подршку Генералног конзулата Републике Србије и Храма Светог Михаила у Хамбургу, представиће изложбу београдског Етнографског музеја `Народна култура Срба у 19. и 20. веку`. Пред нама су и два концерта у Италијанском институту за културу, у организацији Културног центра Београда. У Ранћићевој кући у Гроцкој синоћ је отворена изложба слика и цртежа `Контраст наслеђа`, аутора Иване Блечић- Стефановић и Вељка Вученовића. Књижевница Љиљана Шарац одржаће књижевно вече у Бечу, у организацији културно-позоришног удружења `Гастарбајтери`. У Уметничкој галерији у Крушевцу прексиноћ је отворена изложба Јелене Трпковић  `Рани и зрели радови`. Удружење `Тачка сусретања` из Вршца обележава пет година успешног, континуираног деловања у култури. Познати гитариста Немања Богуновић одржаће солистички концерт у среду, 13. фебруара, на сцени Коларчева задужбине, том приликом представиће и нови студијски албум.

Документарна представа о Милени Павловић Барили, под називом `Сан о Милени`, премијерно је изведена на сцени `Битеф театра`. `Тамо где је срце, стајаће сунце` - то је назив поетске вечери замишљене као омаж великом песнику Бранку Миљковићу, организатори су чланови удружења `Весело лице`. Поетско музичко вече `Љубав и вино` биће одржано у Центру за културу `Влада Дивљан`, домаћин је Раде Пантелић. Премијера представе `Тартиф`, ауторски пројекат Игора Вука Торбице. одржана је на Великој сцени Сомборског позоришта. Свети Трифун и Дан заљубљених, већ по сопственом нахођењу биће концертно обележени у разним срединама. Шансоњер Лоран Прокопић то ће учинити у Културној станици Еђшег, Масимо Савић на сцени Центра `Сава`, док ће Нено Белан и његови `Фиуменси` изводити љубавне песме `Ђавола` у Дому омладине Београда. `Неверне бебе` биће у Центру за културу Панчево, девети пут узастопно на овај датум.  

Током емисије, чућемо и разговор са Дарком Ковачевићем, директором у Фудбалском савезу Србије, аутор је Слободан Игрутиновић. Пратићемо кретање резултата на утакмицама битнијих европских фудбалских шампионата, као и друге актуелности из света спорта, јавног, културног и уметничког живота. Витез кулинарства Милијан Стојанић почастиће нас новим рецептом, а Дом омладине Београда, `Академија 28`, Културни центар Чукарица и `Мадленијанум` улазницама за лепа културна дешавања.

Уредник и водитељ емисије је Жељко Стефановић.

 

 

Време спорта и разоноде Време спорта и разоноде

Autor:
Жељко Стефановић

13. марта 2024. године, емисија обележава 64 година постојања, што је сврстава у ред најтрајнијих радио програма у нашим и европским оквирима. Свих тих деценија била је и остала мамац за публику која прати спорт, али и актуелности из јавног и културног живота. [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи