Код два бела голуба

На основу текста Бранислава Тодоровића-Клинића, у вечерашњој емисији испричаћемо причу о животу и стваралаштву нашег познатог књижевника Стевана Сремца. У причи ће бити речи о његовом детињству и породици, о школским данима у сенћанској основној школи, о школовању у гимназији и студијама историје на Великој школи у Београду, где је и дипломирао. Пратићемо живот Стевана Сремца и на његовом службовању, док је радио као гимназијски професор у Нишу, Пироту и Београду.

Биће речи о томе како су настајала Сремчева најпознатија књижевна дела, ''Ивкова слава'', ''Вукадин'', ''Поп Ћира и поп Спира'' и ''Зона Замфирова''. О томе какав је Сремац био као човек и као писац, у емисији ће бити предочена сведочанства бројних умних и значајних људи са којима се он дружио и са којима је сарађивао, као и оних који су његова дела тумачили. Чућемо шта су о људском и стваралачком лику нашег писца забележили Павле Поповић, Љубомир Недић, Драгољуб Влатковић, Светозар Ћоровић, Јован Скерлић, Вељко Петровић и други. Посебно занимљива су сведочења која Стевана Сремца показују као човека који је волео људе и живот, и као писца који је своју главну инспирацију налазио у свакодневном сусрету са људима. 

 

Код два бела голуба

Autor:
Војислав Карановић

Од свог почетка, 1968. године, па до данас емисија Код два бела голуба прича приче о старом Београду, његовим житељима, појавама и догађајима, али и приче о прошлости осталих места Србије, и о свему ономе што представља живо језгро наше традиције. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво