Моја књига

Ђорђе Д. Сибиновић, књижевник и правник, говори о томе шта му значи лирски роман ''Дневник о Чарнојевићу'' Милоша Црњанског, како га је доживео у првом читалачком сусрету, а како касније током живота, када му се више пута враћао. Овај роман, објављен 1920, по речима Јована Деретића, ''представља најлепши и најчистији облик нашег модерног лиризма у прози''. У њему се на литерарно убедљив и поетски начин говори о губитку илузуја о животу, о ратним страдањима и несрећи, о немирима душе који човека доводе до руба егзистенције, и о освајању хоризонта једне нове, суматраистичке вере. Идеја свеопште повезаности ствари и појава у свету, идеја суматраизма (по којој у вези могу бити далеке плаве обале, облаци, корални спрудови, поларни предели, трешње у Кини...) у овом делу је имала своју убедљиву објаву.

Ђорђе Д. Сибиновић говори шта му ''Дневник о Чарнојевићу'' значи, зашто му је то најдража књига, а чућемо и то колико му је као писцу, али и као правнику, подстицајан читалачки сусрет са делима Милоша Црњанског.

Ђорђе Д. Сибиновић објавио је више песничких, прозних и есејистичких књига. Доктор је правних наука. Радио је као адвокат. Сада је јавни бележник. За себе каже да је пре свега писац и љубитељ књижевности.

Аутор и водитељ емисије: Војислав Карановић

 

Моја књига

Autor:
Војислав Карановић

Емисија о књигама и читању, о књижевности, уметности и стваралаштву. Гости су људи различитих интересовања, различитих занимања и професија. Сваки саговорник издваја књигу коју воли, ону која му је посебно значајна и за коју може да каже: ово је моја књига. [ детаљније ]

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се