Гости из прошлости

Када окружење и боја коже одреде правила понашања, ограниче могућности и снове, постоје два пута. Први је - кретати се унутар тог простора испуњеног нетрпељивошћу и мржњом. Други - пробити баријере и борити се за рођењем стечена права.

Наша гошћа из прошлости, у намери да се избори за личну слободу и за слободу својих обојених сународника, прешла је пут „од трња до звезда". Од дечјих траума због шиканирања Афроамериканаца, преко сценског шармирања публике беле пути, повика негодовања и смеха, па све до стајаћих овација. Њена каријера пратила је развој свести држављана Сједињених Америчких Држава у двадесетом веку. На сцени се појавила у време сегрегације, а од ње се опростила када је боја њене коже значила освојену слободу у земљи у којој је рођена. У Француској је, пак, била отелотворење нових тенденција у уметности.

Нијанса коже није била једина провокација за тадашњу јавност. Неспутани покрети те врцаве играчице голицали су машту гледалаца, а перлице, перје и банане које су покривале само интимне делове тела, изазивали су знатижељу и подељене реакције.

Испод њених често обнажених груди, куцало је неустрашиво срце борца.... жене, која је улогу забављача претворила у специјалну мисију током Другог светског рата. Њен допринос награђен је са чак три одликовања Француске, која ју је усвојила као своју држављанку. Пикасо је говорио да је она Нефертити данашњице, за Хемингвеја је била најсензационалнија жена коју је свет икада видео.

У Госте из прошлости нам долази „Црна Венера" и „Креолска богиња", прва афроамеричка суперзвезда - играчица, певачица, глумица, хероина и хуманитарац - Жозефина Бекер.

Аутор текста - Милица Ђилас.

Гости из прошлости Гости из прошлости

Autor:
Стална екипа емисије: драмски уметник Милан Милосављевић, музички уредник Радмила Дујаковић, организатор Милена Борчанин и уредник Мирјана Блажић.

"Гости из прошлости" - мале приче о великим људима и vice versa. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво