Моја књига

Фотограф Велибор Житаревић говори о томе како је открио приче аргентинског писца Хулија Кортасара, како их је у том првом читалачком сусрету доживео, и зашто се овим причама увек изнова враћа. Хулио Кортасар (1914–1984) један је од најоригиналнијих аутора свог доба, врхунски приповедач и есејиста. Писао је поезију, путописе, приче, романе, есеје, позоришне и радио-драме... Његов роман ''Школице'', који одлукује изузетна језичка енергија и склоност поигравању, преведен је на многе светске језике.

Прву причу Хулија Кортасара, под називом ''Запоседнута кућа'', објавио је 1946. године Хорхе Луис Борхес у часопису ''Анали Буенос Ајреса''. Борхес је био одушевљен овом причом, и одмах је видео да је реч о врхунском писцу. У делима Хулија Кортасара присутан је увек неки мали помак, отклон од реалности, који доводи до онеобичавања обичних ствари. Ово је видљиво и у његовим књигама прича, које многи читаоци широм света изузетно цене.

Велибор Житаревић говори о томе шта му као читаоцу значе приче Хулија Кортасара, али открива и то колико су приче аргентинског писца представљале подстицај у његовом бављењу фотографијом. Велибор Житаревић се од детињства бави фотографијом. Фотографије су му објављиване код нас, у часописима и као опрема каталога који прате сликарске изложбе, као и у једном јапанском часопису.

Аутор и водитељ емисије: Војислав Карановић

 

Моја књига

Autor:
Војислав Карановић

Емисија о књигама и читању, о књижевности, уметности и стваралаштву. Гости су људи различитих интересовања, различитих занимања и професија. Сваки саговорник издваја књигу коју воли, ону која му је посебно значајна и за коју може да каже: ово је моја књига. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво