Време спорта и разоноде

Породица, васпитање, клуб и образовање стварају и врхунског спортисту и личност- најбитнији је закључак са Свечаног родитељског састанка којим је руководио Игор Милојевић, директор ватерполо клуба, генерални секретар Спортског друштва Црвена звезда и отац деце која играју у том клубу. Превенција, а не лечење последица- мора да буде приоритет у нашем спорту и око њега, закључили су челни људи `црвено- белих`, играчи, родитељи. Тимска игра на сваком кораку, у базену и на терену, али и ван њих, договор је који кућу гради. Не само Звездину. Управо о тој жељи да играчи буду квалитетни људи, успешни на спортском и другим пољима, било је доста речи на састанку, биће и у овом издању нашег породичног магазина, који такође деценијама пропагира праве спортске и људске вредности.

Прошле суботе у нашој емисији и званично се од спорта опростила трофејна кајакашица Оливера Молдован. Само седам дана доцније- уз жаљење констатујемо да `збогом` професионалном бављењу кануом мора да каже наша најуспешнија такмичарка у овом спорту Николина Мијушковић. Уместо са репрезентативним колегама на припремама у Словенији, она је била у Италији, на лекарским прегледима. Најбољи европски стручњаци били су неумољиви- ако жели здравље, нема више чамца. Ваљало је то поднети, Николина је јуче напунила тек 20 година и важила је за истински бисер ове спортске дисциплине. Остају бројни трофеји као вечна успомена и наша заједничка нада да ће Николина, на неки други начин, остати у спорту, да преноси своје умеће малишанима који долазе.

Хероина протекле седмице без сумње је Јована Лепосавић, која је на Богојављење прва стигла до Часног крста у Земуну. Педантни слушаоци нашег породићног магазина је добро знају, њене активности пратимо већ четврту годину. Пошто је савладала најтежег животног непријатеља и рекла `не` канцеру, из све снаге покушава да помогне онима који сада имају такве муке. Организовала је хуманитарне утакмице и јавне аукције фудбалских дресова са којих је комплетан приход ишао оболелима од рака. Тренира три пута дневно, била је голман женског фудбалског клуба Црвена звезда, да би црвено-бели дрес недавно заменила плавим, оним које носе играчице ЖФК Рад. Колико је Јована пожртвована, колико се труди и колико је вредна, посведочиће нам и Јелена Полић, оснивач женске фудбалске секције на Бањици и потпредседница клуба.

Репрезентација Србије у хокеју на леду до 20 година на супериоран начин освојила је прво место и златну медаљу на Светском првенству Друге дивизије Б група. Наши млади играчи су у пет мечева забележили исто толико победа- против Мексика, Хрватске, Израела, Белгије и Холандије- и сасвим заслужено изборили пласман у виши ранг, што је свакако велики успех за српски хокеј. Наши гости овог поподнева су капитен екипе Андрија Шпањевић, најмлађи репрезентативац Матеја Поповић и тренер у стручном штабу репрезентације Никола Главоњић.

Давне 1859. године, Обреновац је добио име указом кнеза Милоша, а 2019. године отвара свој први професионални театар, са пет сталних чланова ансамбла, глумцима-гостима, савршеним техничким условима и 541.местом за посетиоце Обеновачког позоришта, како ће се официјелно звати кућа културе. У гостима нам је Иван Јегоровић, директор Спортско културног центра Обреновац, иначе некадашњи шампион у саватеу и кик-боксу. Са својим сарадницима, омогућио је да деца до четвртог разреда основних школа имају бесплатна летовања и зимовања, а старији малишани до завршетка школовања у прилици су да се, без динара надокнаде, баве спортом. Подаци вредни сваке хвале и, без сумње, прави човек на правом месту, на радост и задовољство свих који живе у овој општини.

Виолета Словић, капитен и репрезентативка Србије, добила је још једно признање и задужење- осим што на терену, са траком на руци, предводи играчице суботичког Спартака, вишегодишњег шампиона у фудбалу за даме, радиће убудуће и као спортска директорка клуба са севера Србије. Горан Негић, секретар стручног штаба Црвене звезде, говори за нашу емисију о првој фази припрема црвено-белих фудбалера, обављеној на Кипру, као и о томе шта их и ко од ривала очекује у другој, која је почела данас, путовањем у Турску, у Анталију. Футсал репрезентација Србије одиграце две пријатељске утакмице са Ираном, у Лозници и у Шапцу. О нашем ривалу, као и о окупљању предвидјеном за 29. јануар, говори селектор Горан Иванчић. Први концерт највеће балканске поп звезде Здравка Чолића у овој години, на турнеји "Оно мало среће", заказан је за 1. фебруар у Херцег Новом, на отварању јубиларне 50. манифестације "Празник мимозе`. Шта ће се још дешавати у лепом приморском граду, препознатљивом по сунцу, мору, мимозама, мажореткињама- сазнајемо директно са Црногорског приморја.  

Бележимо, током емисије, и друга дешавања из света који нас окружује - у Студентском културном центру у Београду вечерас се одржава највећа салса журка на Балкану. Најављујемо и `Роси фест`, четвородневни међународни музички фестивал инспирисан стваралаштвом еминентног европског композитора, Саломона Росија. Дворана СКЦ "Свети Сава" у Суботици била је тесна за све који су желели да присуствују промоцији књиге Матије Бећковића "Сто мојих портрета", у издању Компаније "Новости`. Један од наших најуспешнијих пијаниста, Александар Маџар, поново ће 31. јануара бити на подијуму "Коларца. На концерту из циклуса "Коларац, твој свет музике" наступиће са својим колегом, такође пијанистом Александром Мељниковим. Мини конвенција јапанске поп културе је од 1. до 3.фебруара у Дому омладине Београда. Вечерас `Мадленијанум` обележава двадесет година од прве премијере- сваког 26.јануара изводи се нова, овога пута у питању су `Пајаци`, Руђера Леонкавала.

После скоро 18 година од гашења, поново се појавио научно-популарни часопис `Галаксија`, излазиће четири пута годишње. Корнелије Ковач окупио је `Корни групу` за концерт у Центру `Сава` 31. јануара. Од 2007. године Удружење војвођанских учитеља обележава годишњицу смрти великог калиграфа, књижевника, учитеља, Захарија Орфелина у Новом Саду. У Институту за уметничку игру током фебруара ове године биће организовани стручни мастер класови из класичног балета и кореографије народне игре које ће водити еминентни стручњаци из ових области Бахрам М. Јулдашев и Антон Андонов. Прва овогодишња премијера Српског народног позоришта у Новом Саду изведена је прексиноћ, на сцени `Пера Добриновић`. У представи `Антигона 1918`, по мотивима Софоклеа, једну од улога тумачи глумица Тања Пјевац, наша саговорница. `То је мајка моја`- назив је песме и спота које су, с љубављу и максимално пофесионано, снимили чланови дечјег океста и хора Рок циркус.

И ове суботе витез кулинарства Милијан Стојанић предложиће нам нешто фино и укусно за недељни ручак. Ту су и улазнице за редовне слушаоце, које додељују наши дугогодишњи пријатељи и сарадници Дом омладине Београда, `Академија 28`, `Мадленијанум` и Културни центар Чукарица. Пратићемо кретање резултата на важнијим европским фудбалским шампионатима, завршницу тениског грен слема у Мелбурну, учешће нашег скијаша Марка Вукићевића у Кицбилу, као и све друге актуености из света спорта, јавног, културног и уметничког живота.

Српски аутомобилиста Милош Павловић наступаће за викенд на чувеној 24-часовној трци у Дајтони, као фабрички возач `Ламборгинија`, а у оквиру америчке екипе `PPM`, чућемо његову ексклузивну изјаву, с лица места.

Уредник и водитељ емисије је Жељко Стефановић

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Време спорта и разоноде Време спорта и разоноде

Autor:
Жељко Стефановић

13. марта 2024. године, емисија обележава 64 година постојања, што је сврстава у ред најтрајнијих радио програма у нашим и европским оквирима. Свих тих деценија била је и остала мамац за публику која прати спорт, али и актуелности из јавног и културног живота. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво