Новости дана

У Давосу почиње Светски економски форум који окупља политичку и пословну елиту. Међу три хиљаде учесника биће 70 шефова држава и влада, врх Уједињених нација, Светске банке, Међународног монетарног фонда. Србију ће представљати председник Александар Вучић.

Уз учешће на сесијама, председник ће се, између осталог, срести са европским комесаром за проширење Јоханесом Ханом и немачком канцеларком Ангелом Меркел. Предвиђени су и сусрети са привредницима и представницима финансијских институција. Током боравка у Давосу, председник Вучић обратиће се скупу на тему „Слобода медија у кризним ситуацијама" и присуствовати бројним сесијама светског економског форума.

У Швајцарску не долазе амерички председник Доналд Трамп због блокаде владе, француски председник Емануел Макрон због унутрашњих проблема, британска премијерка Тереза Меј због Брегзита, а из Кине уместо председника Сија, долази потпредседник.

Амерички амбасадор у Приштини Филип Коснет разговараће са представницима привремених институција у Приштини Кадријем Весељијем и Рамушем Харадинајем о укидању такса на производе из централне Србије и Босне и Херцеговине. Амбасадор Коснет је пре 7 дана Приштини доставио документ америчког Савета за националну безбедност и Стејт департмента, у којем се захтева да Приштина одмах укине ту меру или ће јој Сједињене Америчке Државе увести санкције. Координатор за реформу у косовској влади Бесник Тахири каже да ће Харадинај само поновити свој став и да таксе неће бити укинуте.

Уочи састанка америчког амбасадора са косовским званичницима о укидању такса од 100 посто на производе из централне Србије и Босне и Херцеговине, европски комесар Јоханес Хан дао је конкретну понуду косовским институцијама , јављају приштински медији. Понуда укључује уклањање имена УНМИК из ЦЕФТА споразума и решавање спорова око регистрације возила.

Министри спољних послова чланица Европске уније поручили су британској премијерки Терези Меј да неће подржати решење које би подразумевало успостављање "тврде" границе између Ирске и Северне Ирске и да ће тај проблем морати да решава код куће, а не у Бриселу. Након одбијања британског парламента да подржи споразум са Бриселом, из Лондона су стизале поруке да се проблем разграничења реши враћањем "тврде" границе између две Ирске, али то не прихватају ни у Ирској, нити у Бриселу.

Уредник и водитељ: Слободан Петровић

Уредник вести: Тина Амић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво