Таласање - Шетња

Од 1. јануара ове године у Србији је на снази нови шифарник занимања. На новој листи су и послови које је донело савремено доба - извршитељи, јавни бележници, програмери компјутерских игара… До усвајања нове листе у Србији је била у употреби листа занимања из 1990. године, а тај списак је одавно застарео. „Нови шифарник занимања је усклађен са потребама привреде и тржишта рада у Србији, као и са међународним стандардом“ - каже Бојана Станић, државна секретарка у Министарству рада, која је наша гошћа.

Министарство културе и информисања наставља акцију "Негујмо српски језик", и то у два нова програмска облика. Широм Београда, ових дана, биће изложени постери са изабраним народним пословицама и загонеткама који на ефектан начин сведоче о значају српског језика, а током фебруара, у највећим градским центрима, одржаће се "Караван културе говора". О овој акцији, која се бави неговањем и заштитом српског језика, писма, опште језичке културе и писмености, са др Драганом Хамовићем, спецајлним саветником у Министарству културе и информисања разговараће Тања Зељковић.

Позоришна представа "35 калорија без шећера", рађена по истоименој књизи списатељице за младе, Јасминке Петровић, премијерно је изведена синоћ, а биће одржана и вечерас, у Дому омладине Београда. Проблем исхране код младих људи, посебно код девојчица, које у периоду одрастања, теже да изгледају као популарне манекенке, доводе до озбиљних поремећаја као што је анорексија. Код нас, се последњих година, бележи све већи пораст ове болести, која се често не препознаје на време. Јасминка Петровић, наша данашња гошћа, успела је да ову тешку тему представи у својој књизи кроз лековити хумор, како би помогла родитељима и најближој околини да схвате природу болести.

Колико медијски садржаји представљају поуздан извор и грађу за научна истраживања једне епохе, како се данас процењује вредност укупне драмске и серијске телевизијске продукције, како Јавни медијски сервис кореспондира у новом веку у све разуђенијем медијском окружењу - нека су од питања којима се у књизи „Екран као огледало" бави новинарка и ТВ критичарка Бранка Оташевић. Ово дело, у издању РТС издаваштва, чија је промоција одржана јуче, изашло је у години јубилеја Јавне медијске установе Србије и није буквалан историјски преглед, али јесте документ о једном времену, како сам наслов каже. Бранка Оташевић је гошћа наше емисије.

Са вама је Мирјана Никић.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво