Време спорта и разоноде

Апослутни хит кошаркашког спорта у Србији је клуб Свети Ђорђе, који ће узети учешће у завршници Купа Радивоја Кораћа у Нишу. До те историјске прилике дошли су после тријумфа над новосадском Војводином у Купу Србије. Малено Житиште, са непуне три хиљаде становника, претходно познато углавном по квалитетној пилетини, тако се нашло на великој мапи Србије. Некада је носило назив Бегеј Свети Ђурађ, седам векова касније кошаркаши из овог насеља постали су прави хероји. За длаку им је, пре две вечери, измакао и пехар у нашем најмасовнијем такмичењу, али су се показали као савршени домаћини финала Купа, које је припало екипи Новог Пазара. Предвођени агилним председником Николом Пешутом, обећавају нове успехе, али као приорирет издвајају спортска дружења и ширење лепоте спорта где год се појаве. У нашем студију данас ће бити шеф стручног штаба КК Свети Ђорђе, Марко Бољац и капитен екипе Борис Крстановић.

У последњим данима 2018, Оливера Молдован је и званично рекла „збогом" активном бављењу кајаком. Растанак је био емотиван, али, не и болан, јер, како рече старија од златних сестара српског спорта, од кајака ће да памти само лепо. А да је било лепог, било је. Од свих медаља у каријери, најдража јој је она сребрна са Светског првенства 2014, у двоседу на 500 метара са сестром Николином, премда јој је срцу мила и она којом су одбраниле европско злато у конкуренцији млађих сениорки, све то освојено је у Москви. Иако нам је свима тешко пало што ће Оливера окачити `кајак о клин`, њена одлука је коначна, неопозива и због тога, тврди, сигурно неће жалити.

Нема сумње да су родитељи најбољи пријатељи својој деци, али не тако ретко, посебно у спорту, деси се да - у најбољој намери - малишанима учине медвеђу услугу. Најсвежији пример за то је утакмица дечака-ватерполиста Партизана и Београда, одиграна пре неколико дана, када је дошло до опште туче на трибинама, у којој су учествовали и маме, и тате, и тетке. Прштало је на све стране, било ј и повређених, морала је да интервенише полиција. Шта је то што натера родитеље да дођу у такве ситуације, које углавном оставе посрамљеним њихове наследнике? Неостварене особе на спортском плану, жеља да што боље и на време удоме децу или само жар борбе- питање је за ширу дебату. Маријана Младеновић, спортски психолог, разговараће данас са нама на ту тему. О узроцима, последицама, али и чињеници да су дечаци у базену, после прекида утакмице, преостала три минута одиграли најдругарскије што може, шалећи се између себе и додајући једни другима лопту. То је био њихов одговор на све што се десило. Запушили су уста старијима из својих кућа. Они би само да се играју, не да се од њих и на њима прави бизнис, посебно не од оних од којих би то најмање требало да се очекује.

У студио Радио Београда 1 `атерираће` и вишеструко надарена млада дама Јасна Драгојевић. Некадашња стјуардеса, на различите начине покушава да покаже како деца доживљавају лет авионом, да нам објасни да ли се плаше, да покаже како се малишани осећају током путовања кроз облаке. У том смислу, написала је и модерну бајку `Мимоленд`, о земљи у којој се испуњавају све жеље. Са вилењацима Мимићима који воле и чувају децу, док путују авионима, у ту бајковиту земљу  кренуће и Вила чаробних крила. Поред представе којом обилазе дечје вртиће и школе, уз доста музике, стихова и искреног смеха малишана, ту је и књига коју је Јасна објавила на енглеском језику- `Mimoland by the flying fairy`. Радионице које је организовала у родној Мионици, у склопу промоције књиге, одржане су у жељи да деца науче вредност даривања и моћ захвалности.

И ове суботе, као и у сваком издању породичног магазина Радио Београда 1, пратимо бројне актуелности из света спорта, као и јавног, културног и уметничког живота. У Пироту једва чекају почетак `Сајма пегланих кобацица`, док ће у Блацу бити одржана традиционална манифестација `Вуку у походе`. Удружење војвођанских учитеља представља `Дане Захарија Орфелина`. У оквиру програмског циклуса `Поезија уживо`, кога организује Радио Београд 2, у сарадњи са задужбином Илије Милосављевића Коларца, вечерас од 19 часова, у сали овог здања, биће одржано вече академика Љубомира Симовића. У Универзитетској библиотеци Светозар Марковић, у Булевару краља Александра 71, у току је изузетна изложба под називом `Шопенхауер и Ниче`."Барокне хероине и краљице" у великој сали Коларчеве задужбине сутра пре подне, у 11х, за чембало и режију, задужена је Софија Перовић.

Фестивал поезије младих у Врбасу је једна од значајнијих поетских манифестација Србије, одржава се од 1969. године. Сваке сезоне десет најбољих младих песника је у гостима овом граду, а победник добија могућност штампања књиге о трошку организатора. 50 година Фестивала поезије младих биће обележено и дружењем и стиховима у Kући Ђуре Јакшића у Скадарлији, у среду, 23. јануара. У петак 25. јануара публика ће имати прилику да ужива у музичком надигравању наше две џез диве, Јелене Јововић и Бобане Ђорђевић, у пратњи њиховог врхунског бенда, у клубу `Soul Society - стари Битеф`. Најбољи пливачи Србије 11 дана били су на окупу и обавили сада већ традиционалне заједничке припреме на Kошутњаку, којима је руководио наш саговорник, селектор Игор Беретић. Одлуком ЕHF, женски хокејаски клуб БАСК из Београда постао је организатор међународног турнира у Indoor хокеју, који ће се у периоду од 15.2.-17.2.2019. одржати у СЦ Бањица. На овом турниру учествују национални прваци Данске, Финске , Грузије и ХK БАСК, као првак Србије. Тим поводом, у госте нам долази председник наших шампионки у хокеју на трави Милан Миња Бојовић.  

Владимир Секулић се, кроз серију цртежа "Дечак у црвеном прслуку", бави медијском презентацијом догађаја из 2012. године, када је украдена слика Пола Сезана пронађена у Србији. Изложба је отворена до 1.фебруара у Дому омладине Београда. Његова Светост Патријарх српски господин Иринеј отвориће свечану Академију посвећену академику Владети Јеротићу која ће бити одржана вечерас у 19 часова у `Комбанк дворани`..Домаћин вечери је Александар Гајшек. Путујући фотографски пројекат `Путовања три објектива` од синоћ је у Ранчићевој кући, галеријском простору Центра за културу Гроцка. Музеј науке и технике Београд представља изложбу `Гојко Варда- шездесет година посвећених дизајну`. Академија поводом школске славе Свети Сава, посвећена лику Растка Немањића, његовом монашењу и духовном раду, одржаће се 25. јануара у Центру за културу `Влада Дивљан`. Више о томе рећи ће нам песник, редитељ и један од учесника Академије, Раде Пантелић. Олег Кирејев, интернационални музичар који живи и ствара широм Европе и Америке, наступиће у 24. јануара у клубу `Soul Society-стари Битеф`

Витез кулинарства Милијан Стојанић почастиће нас и данас предлогом јеловника за недељни ручак. Почео је синоћ и пролећни део Бундес лиге у фудбалу, па ћемо пратити кретање резултата на теренима значајнијих европских фудбалских шампионата. У реализацији нам, као и обично, улазницама за фина културна дешавања, помажу Дом омладине Београда, `Академија 28`, `Мадленијанум` и Културни центар Чукарица.

Уредник и водитељ емисије је Жељко Стефановић.

Време спорта и разоноде Време спорта и разоноде

Autor:
Жељко Стефановић

13. марта 2024. године, емисија обележава 64 година постојања, што је сврстава у ред најтрајнијих радио програма у нашим и европским оквирима. Свих тих деценија била је и остала мамац за публику која прати спорт, али и актуелности из јавног и културног живота. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво