Забавник

Жан Рене Лакост је био француски бизнисмен и један од најбољих тенисера своје генерације. Заједно с Жаном Боротром, Жаком Бруњоном и Хенријем Кошетом, Лакост је био један од ''Четири мускетара'', француских тениских звезда које су доминирале светским тенисом током 20-их и 30-их година прошлог века. Освојио је седам Гренд Слем титула, међу којима су Ролан Гарос, Вимблдон и УС Опен, али никада није путовао у Аустралију како би играо и тај Гренд Слем. Током 1927. и 1928. године био је први играч света. Носио је надимак Крокодил. Али данас нећемо о његовим тениским подухватима. Нешто друго учинило га је познатим широм света...

Највећи српски владар био је заиста - највећи. Толико силан да би владао и кошарком. Цар Душан био је висок чак 214 центиметара! Цар Душан, који је краљ постао 1331, а од 1346. био "цар Срба, Грка и Бугара" све до смрти 1355, био је заиста огроман. И као владар и као човек. Његова висина од 214 центиметара није била уобичајена за то време, може се рећи ни за ово наше. Можете мислити како је деловао на своју околину у епохи у којој је просечна висина мушкарца био око 165 цм. Колико је био висок Душан откривено је тек крајем 20. века. По налогу Синода Српске православне цркве 1991. године, владика Атанасије Јевтић је са комисијом, отишао у цркву Светог Марка у Београду и отворио кивот у коме лежи Душаново тело. После мерења закључили су да је Цар Душан био огроман човек. Уосталом, шта рећи за човека у чији пехар из ког је пио вино, а који се још чува на Хиландару, може да стане више од два литра?

Свиђали се они нама или не, надимци нас прате током целог живота. И бројне славне личности такође имају бескрајно занимљиве надимке, а неке од њих смо спаковали у Забавникову музичку кутијицу. Међу њима је и Младен Војичић Тифа који је добио надимак Тифа пре него што је напунио четири године, јер је волео возове и често је викао "Иде локомотифа", пошто није могао правилно да изговори глас "в".

Уредник и водитељ: Милена Шишкин

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво