Недељом за село

Договор министра пољопривреде Бранислава Недимовића са колегама из Египта о извозу пшенице у ту земљу веома је значајан за српску пољопривреду, сматра директор Удружења Жита Србије Вукосав Саковић. Он каже да се током фебруара очекује посета  египатска инспекција, која ће обићи  силосе, после чега би наши извозници могли да учествују на следећем тендеру. Подсећа и да је Египат, са куповином 10 милиона тона пшенице, највећи светски увозник те житарице. Саковић се нада да ће Србија, у догледно време, постићи договор и о извозу кукуруза у Кину и Индонезију, на чему, каже, озбиљно ради Министарство пољопривреде.

Цена товљеника у Мачви је изузетно ниска - од 120 до 140 динара за килограм, зависно од времена исплате. Узгајивачи кажу да то не покрива ни трошкове производње и да ће многи морати да одустану.

Производња матица је врхунац пчеларства, зато што је матица краљица која води цело друштво, каже Живојин-Жика Богдановић из Брестовца код Неготина који се тим послом бави већ десет година. Матице производи за апи центар, са њиховом родоначелницом и технологијом. У групацији Привредне коморе Србије за пчеларство упозоравају да је добар део производње матица и даље у сивој зони, чему мора да се стане на крај.

Виноградарство и винарство је интересантан и динамичан посао, тврди власник породичне винарије КМ из Ирига, економиста  Предраг Милосављевић који планира да, заједно са братом, шири винограде и да му то у будућности буде једини извор прихода.

Уредник и водитељ Даворка Тешић. 

 

Недељом за село

Autor:
Душан Величковић

Аграрна политика, пољопривреда и живот на селу, то су теме емисије Недељом за село која се емитује нa таласима Првог програма Радио Београда од 16. јуна 1946. године. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво