Фамилиологија

"Волим да се разговарам. Само, немам сас кога. Овија моји кућевни, сваки си на своју страну, како мује без главу. Јуре и гледају си своју послу. Ако неки пита: „Како си, дедо”, ја рекнем: „Добро, синко” и тој је с’в разговор.

Тој што сас мен немају када и немају какво да се разговарају, тој разумим и не смета ми. Више си волим да си ћутим и да си думам. Што мен не заговарају, колај работа. Одртел сам, недочујем... Старовремски сам човек и не разбирам овој ново, какво ће сас мен да вреве? Али, душа ме боли што мануше помеђу себе да се разговарају..."

Инсертом из серијала Деда Тикине думе ауторке Виолете Јовић које су донедавно емитоване у серијалу Добро јутро децо, најављујемо наставак разговора о дијалектима и говорима у српском језику.

Драгоцена је културна баштина која има толико нијанси језика, а српски језик им је богат.

О томе, свако на свом "матерњем" говориће др Љубинко Раденковић  из Српске академије наука и уметности, рођени Сврљижанин и Иван Вењковић, тон мајстор, рођени Врањанац.

Ауторка емисије, Весна Ћоровић Бутрић, се нада да ће успети да води емисију с разумевањем.

А Шимон Субота је рођен у Бечу, отац му је Јапанац, мајка  Српкиња, и њега све разумемо...

Фамилиологија Фамилиологија

Autor:
Редакција за децу и младе

Програм за децу и младе Радио Београда 1 постоји пуних шест деценија. Од тренутка када је Радивоје Лола Ђукић добио «партијски» задатак да организује нешто што би деци тих година било забавно и корисно, он је, талентован и мудар, направио дечју групу. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво