Новости дана

Бивши команданти такозване ОВК, Сами Љуштаку и Рустем Мустафа отпутовали су у Хаг, где ће бити саслушани у Специјалном суду за ратне злочине. Њихов адвокат Ариан Коци каже да ће се Мустафа пред тужиоцима суда појавити већ сутра, а Љуштаку у среду, 16-ог јануара. Некадашњи тужилац Хашког трибунала Џефри Најс браниће Љуштакуа пред Специјалним судом, пренели су приштински медији.

Председник скупштинског Одбора за Косово и Метохију Милован Дрецун сматра да је Специјални суд у Хагу вероватно последња прилика да одговорни за бруталне злочине такозване ОВК буду процесуирани и кажњени. Да ли ће жртве добити закаснелу правду зависи од тока судских процеса и подизања првих оптужница, истиче Дрецун.

Министар одбране Грчке Панос Каменос поднео је оставку незадовољан Преспанским споразумом којим је окончан спор о називу Македоније, а најавио је да ће са њим владу напустити још шест чланова његове странке. Странка Независних Грка коалициони је партнер Сиризе а премијер Алексис Ципрас изјавио је да ће тражити да грчки парламент гласа о поверењу влади.

Петнаестогодишњи дечак из Ниша преминуо је јуче на Дечјој клиници у Тиршовој пошто је довезен из приватне болнице "Атлас", где је примљен 6. јануара због операције кичменог стуба. За сада се не зна узрок смрти, а по налогу заменика тужиоца, биће обављена обдукција. Министарство здравља издало је хитан налог за ванредни стручни и унутрашњи наџор и инспекцијску контролу и у Тиршовој и у приватној болници Атлас. Из болнице Атлас саопштавају да је дечак рођен са тешким деформитетом кичме који му је угрожавао рад унутрашних органа и живот и да су родитељи прихватили ризик орерације. Операција која је трајала 12 сати, успешно је обављена, а компликације су последица лошег општег стања дечака, тврде из болнице Атлас.

Вечерас се дочекује Православна нова година. Увече је у црквама празнично бдење, молебан који се служи на крају сваке године. По обичајном календару, вечерас се не спава, а у току ноћи служе се врућа ракија, вино и крофне. У градовима широм Србије организује се дочек на трговима. У Београду ће се славити код Храма Светог Саве. Од 21 сат наступиће Лексингтон бенд, а тачно у поноћ биће ватромет. У Новом Саду ће се славити на више локација. Неки од учесника су Сања Илић и Балканика, Лена Ковачевић, Атомско склониште и Партибрејкерси. Дочек ће бити организован и у Нишу, Јагодини, Свилајнцу, Врњачкој Бањи, као и у свим општинама са српском већином на Косову и Метохији.

Уредник и водитељ Слободан Петровић.

Уредник вести Ненад Селаковић.

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво