Недељом за село

Мада је Србију оковао снег и лед, то није нашкодило пољопривредним културама. Воће добро подноси и ниже температуре, а снег је добро дошао пшеници као заштита од измрзавања, али и извор влаге. Стручњаци очекују да ће се њиве,  када окопни снег, ипак зазеленети. До сада је пшеница, због дуготрајне суше, слабо и неједнако ницала.

Према новом правилнику Министарства пољопривреде, право на подстицаје за тов јунади имају пољопривредна газдинства са најмање три грла, а за тов свиња она која  годишње произведу највише 5 хиљада товљеника. Захтеви за подстицаје се подносе од 1. фебруара до 31. јула.

Министарство пољопривреде донело је и измене правилника о остваривању права на субвенције за квалитетна приплодна грла. Тим изменама смањује се број квалитетних приплодних оваца, овнова, коза и јарчева у подручјима са отежаним условима рада.

Зимско време, када нема посла у њивама, идеално је за разне врсте едукација пољопривредника, коју организују пољопривредно стручне службе. О томе смо разговарали са директорком ПССС Чачак Слађаном Петрић.

Представићемо вам и брачни пар Сретеновић који у селу Маркова Црква код Лајковца  одржава стару воденицу. Захваљујући њој почели су да се баве и органском производњом житарица, а не искључују ни могућност да се из Београда трајно преселе у село. 

Упознаћете и инжењера информатике Миленка Доловца који је затворио властиту фирму и почео да се бави органском производњом и прерадом воћа.

Уредник и водитељ Даворка Тешић. 

Недељом за село

Autor:
Душан Величковић

Аграрна политика, пољопривреда и живот на селу, то су теме емисије Недељом за село која се емитује нa таласима Првог програма Радио Београда од 16. јуна 1946. године. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво