Таласање - Шетња

У првом сату емисије говоримо о  културном и забавном животу Земунаца који је између два светска рата био веома богат и занимљив.

Како су живели? Зашто су Београђани долазили у Земун да гледају Жанку Стокић и остале прваке Народног позоришта када гостују тамо? Како су до Земуна стизали док није било моста који је на том делу повезивао обале Дунава? Колике су биле казне за прелажење купача из мушког у женски део плаже и обрнуто? Питања је много, а занимљиве одговоре сазнајемо од вишег кустоса Музеја града Београда и аутора актуелне изложе о култури и начину живота Земунаца између два рата Љиљане Аћимовић.

Извршни и уметнички директор Музичке продукције Радио телевизије Србије Бојан Суђић добитник је признања Културни образац Министарства културе и информисања за посвећени рад у области културе. Такође, пред почетак нове године, шеф диригент Симфонијског оркестра и Хора наше куће је изабран за уметничког директора БЕМУС-а.

Разговарамо о томе колико му значе бројна признања, о преданом дугогодишњем раду,  о детињству, одрастању и анегдоти да је мало фалило да буде проглашен за анти-слухисту, о дириговању Краљевском опером у Стокхолму и многим другим светски признатим оркестрима, као и о предстојећем традиционалном новогодисњем и наредним концертима оркестара и ансамбала РТС-а.

Аутор и водитељ: Тања Зељковић



Централна тема другог сата емисије посвећена је актуелним збивањима у Америци. После кратког састанка са представницима Демократа на Капитол Хилу који су поново одбили захтев да се из буџета издвоји више од 5 милијарди долара за изградњу зида према Мексику, амерички председник Доналд Трамп им је поручио "бај - бај", али и оставио државни буџет закључаним, због чега је савезна администрација трећу недељу блокирана, а више од 800 хиљада државних службеника не могу да добију плате. До када може да траје актуелни сукоб председника и Демократа, али и о резултатима прве две године мандата Доналда Трампа, и каква ће бити наредна трка за председника Америке питамо бившег дописника Политике из Вашингтона
Милана Мишића.

На Бадњи дан одржан је састанак политичких представника Срба из региона са председником Србије Александром Вучићем. Односи Београда са суседима, али и положај Срба у тим земљама, последњих месеци су оптерећени бројним изазовима. О сусрету са председником Вучићем, као и о позиву шефа српске дипломатије Ивице Дачића Србима у Црној Гори да почну
да сарађују са владајучим ДПС-ом, из Подгорице за Радио Београд говори један од учесника састанка на Андићевом Венцу, Горан Даниловић.

Недељник НИН објавио је списак 12 романа који су се нашли у најужем избору за 65. Нинову награду. Како се бира роман године, који су критеријуми а каква је понуда, питамо чланицу Ниновог жирија, уредницу емисије "Код два бела голуба", Тамару Крстић.

Уредник Јелена Видић.

Насловна страна: Крстовдански вашар - 27. 9.1937. (фото: Музеј града Београда) 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво