Време спорта и разоноде

Одбојкашице Партизана бију једну од одлучујућих битака за улазак у плеј-оф домажег шампионата. У, сада већ по доброј атмосфери познату, халу `Импулс`стижу одбојкашице Клека. Црно-белим девојкама је стало да победе, да остваре зацртано, како због првог тима, тако и због свих ових девојчица из подмлатка, са насловне стране, које изгарају на тренинзима и посвећене су одбојци, том лепом, здравом и атрактивном спорту. Непосредно пред један од мечева одлуке, овај данашњи, долази нам шеф струке Партизана Иван Стељић, заједно с још једним чланом тренерског штаба, биће то Данило Стокућа. Ето прилике да попричамо о актуелном тренутку ЖОК Партизан и дивној фамилијарној атмосефри која је створена у овом колективу.

Власник три државна рекорда у атлетици, Милан Ристић, обелоданио је да је победио у животној трци у којој је за смртног непријатеља имао - канцер. Лепа вест стиже преко океана, из Сједињених Америчких Држава, у којима Ристић живи већ више од деценију. Иначе, он је, као члан атлетског клуба Црвена звезда актуелни  власник државних рекорда на 110 метара са препонама на отвореном , затим у дворанским условима, на 60 метара , као и на 60 метара са препонама. У најважнијој животној трци је- победио. Диван повод да се чујемо с нашим репрезентативцем и поразговарамо о ведрим темама.

Ђорђе Ђенић ће и ове суботе пратити 41. `Дакар рели`, на коме је данас слободан дан. Узбудљиво је у Перуу, у Јужној Америци, где се вози ова атрактивна трка и у којој, нажалост, више нема нашег Габора Сагмајстера. Због квара на мотору, био је принуђен да одустане, тек трећи пут од укупно 11 учешћа у трци у којој је најважније доћи до циља. Јована Јовичић, једна од најбољих одбојкашица обеновачког ТЕНТ-а баш се намучила с тешком повредом у јесењем делу сезоне. Недостајала је свом тиму, а и њој клупске другарице и жар првенствених утакмица. У госте нам долази и актуелни шампион Србије у мото- тркама Бранислав Поповић. Најуспешнији је, са два тријумфа, био на стази Берановац у Краљеву, а током прошле године с успехом се такмичио у грчком граду Серес, где је такође тријумфовао, као и немачком Дамаро купу. Не говори се баш често у медијима о овом спорту, ето прилике да о њему прозборимо на прави начин, да откријемо све његове лепоте, а то ће нам свакако најбоље дочарати управо Поповић, првак државе.

Интересантна гошћа је, без сумње, и дама која нам долази из Сплита, тренутно има изложбу у галерији `Сингидунум`, под називом `Од једра под којин сан пловила", на којој представља јединствену модну колекцију, уникатних хаљина насталих од једара којима је пловила светским морима и океанима. Зове се Тонка Алујевић, рођена је на острву Хвар, ликовни  је уметник,али и перформер, модни креатор, новинар, писац, морепловац, имала је чак и монодраму `Јубав у вриме купуса`, пре три године извођену на сцени УК `Вук` на Звездари.

После вишемесечног ангажмана у иностранству, на кратко се у Београд вратио Милан Петровић, једна од значајнијих српских џез фигура у овом тренутку. Већ вечерас, са својим квартетом, у једном клубу у строгом центру главног града приредиће музичко дружење, у оквиру кога ће се чути и нумере са новог албума ове поставе, објављеног под називом `Емотионс`. Поред чланова квартета Милана Петровића, свој допринос овом носачу звука дали су и Соња Калајић - виолине и тестера, Александар Радојичић- перкусије. Ево прилике да данас чујемо неке од нумера са шестог по реду издања квартета Милана Петровића, уз његове опсервације из студија Радио Беогада 1.  

Бележимо, током емисије, и бројне друге актуелности и занимљивости из света спорта, као и јавног, културног и уметничког живота. Атлетичарка Маја Ћирић, учесница СП у дворани и ЕП на отвореном, вратила се са припрема на Тенерифама- већ данас има прву трку у Београду, на краћој дистанци, седам дана касније на 400 метара. Сузана Ћебић, незаборавни либеро наше државне репрезентације, већ дуже време игра у Румунији. тренутно је чланица клуба Алба Блаж, али се недавно- нажалост- повредила и тренутно се налази у родном Косјерићу. Хуманитарна организација „Заједно за живот" наставља да путем иновативних спортских акција сакупља средства за помоћ при лечењу деце. Најновији подухват су хуманитарне јутјуб емисије, у којима ће од фудбалске и кошаркаске вештине и прецизности познатих спортиста и јавних личности зависити укупан износ донација. Репрезентативци Србије у кајаку започели су тронедељне припреме на Рогли, у Словенији, али међу њима нема Биљане Релић, одсуствоваће такође због повреде. Финиш прошле године одбојкаши Новог Пазара обележили су са две победе, па тако крећу уз мало више воље у наставак шампионата. Већ сутра- играју с Партизаном, после и са Војводином, два тешка дуела, потврђује то и тренер Пазараца Дејан Вулићевић. После тренерског рада у Визури и Црвеној звезди, Мирјана Мусулин од пре неколико дана налази се на клупи ОК Железничар из Лајковца, као шеф струке у овој амбициозној спортској екипи.

У Новом Саду, будућој престоници европске културе, поносе се- како и треба- богатством различитости. Тако је замишљен и организован дочек, прослава 7527. године, 13. јануара, на више локација. Издавачка кућа `Креативни центар` на прави начин - радно - обележиће 30 година успешног и квалитетног рада. Српска модна дизајнерка Марина Мићановић представила је нову колекцију, то је била њена четврта самостална ревија у Њујорку. Петнаестог и шеснаестог јануара гошћа библиотеке Центра за културу Кладово је писац Зорица Кубуровић, она је део свог детињства проводила у овом граду.

Данас и сутра, Дом омладине Београда, `Ветерина Београд` и друштво `Ле ПЕТит` по пети пут приређују `Мрњау Фест` - јединствени фестивал посвећен мачкама. `Поинт Бланк`, први ауторски блуз бенд у старој Југославији, одржаће свој целовечерњи наступ у `Старом Битефу-Soul Society`, у петак 18. децембра и представити музику која их је одржала читавих 35 година у путовању стазама афроамеричке традиције звука. Сутра вече, у Свечаној сали Скупштине града Београда, камерни оркестар Гудачи Светог Ђорђа одржаће концерт под називом "Осам годишњих доба". Ово је традиционални Новогодишњи концерт једног од наших најзначајнијих камерних ансамбала, који је основан 1992. године и који за собом има преко 1600 концерата у земљи и иностранству. Оркестар је прошле сезоне прославио 25 година уметничког деловања.  

Мјузикл „Ко се боји Исидоре Данкан" инспирисан аутобиографском књигом Исидоре Данкан „Мој живот" у режији редитељке Гее Гојак биће изведен 13. јануара у два термина у Галерији Матице српске у Новом Саду. Шеснаестог јануара Бибилотека града Београда обележава 88 година постојања, том приликом, биће додељено и неколико признања и награда. Поводом обележавања 25 година уметничког рада тенор Зоран Тодоровић ће одржати гала концерт на Великој сцени `Мадленианума` у петак 18. јануара. У Француском инстититу у Београду у уторак ће бити отворена изложба `Сапутници`, у присуству Владимира Палибрка, аутора и кустоса изложбе. Хуманитарни концерт Београдских интернационалних певача биће одржан у уторак, 15. јануара, у Центру лепих уметности `Гуарнериус`. Премијера у Књажевско-српском театру у Крагујевцу- представа `Отац`, Аугуста Стриндберга, редитељ је Марко Мисирача.

Као што је и обећао када је пре годину дана овенчан титулом најбољег наставника у Србији, учитељ Миомир Дејановић из ОШ Светозар Марковић у Врању, награду од 1000 евра искористио је за објављивање збирке едукативних стрипова, које су он и ђаци стварали на часовима.  

И ове суботе, уз нас и наше слушаоце су Дом омладине Београда, `Академија 28` и Културни центар Чукарица, па ће- као и обично- бити улазница за фина културна дешавања. Ту је и неизоставни витез кулинарства Милијан Стојанић, са предлогом јеловника за недељни ручак, као и све оно што се буде догађало у земљи и свету, током трајања нашег породичног магазина.

Уредник и водитељ је Жељко Стефановић.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Време спорта и разоноде Време спорта и разоноде

Autor:
Жељко Стефановић

13. марта 2024. године, емисија обележава 64 година постојања, што је сврстава у ред најтрајнијих радио програма у нашим и европским оквирима. Свих тих деценија била је и остала мамац за публику која прати спорт, али и актуелности из јавног и културног живота. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво