Новости дана

Република Српска обележава Дан Републике. У Бањалуци је одржан свечани дефиле. Присуствовао је велики број грађана, високи представници Републике Српске, Србије, дипломатског кора, црквени великодостојници и званице из јавног и друштеног живота.

У свечаном дефилеу учествовало је више од 500 припадника МУП-а Републике Српске и више од хиљаду представника цивилног сектора. Свечана академија је у Спортској дворани "Борик", а свечани пријем у Административном центру Владе Српске. Преподне је Председница Жељка Цвијановић одликовала заслужне институције и појединце, међу којима је и председница Владе Србије Ана Брнабић. Премијерка је оценила да је то одликовање потврда одговорне политике владе и председника Србије и стални подсетник на обавезе и дужности које носи братски однос Бањалуке и Београда.

Председавајући Председништва Босне и Херцеговине, Милорад Додик, поручио
је да је 9. јануар синоним за слободу српског народа за коју су положени животи. Након Свете архијерејске литургије коју је у Саборном храму Христа Спаситеља у Бањалуци служио патријарх српски Иринеј, Додик је рекао да је та слобода важна за равој верских, културних, образованих вредности, као економије, локалних заједница и целе републике. Патријарх Иринеј је рекао да се Срби враћају вери и Богу, што је знак да ће надвладати сва искушења која их прате.

Председник Сједињених Америчких Држава Доналд Трамп, први пут током мандата, обратио се нацији из Овалне канцеларије. Позвао је демократе да одобре средства за изградњу зида на граници са Мексиком. Како је рекао,зид је кључна карика граничне безбедности неопходна да би се коначно разбио ланац неконтролисане илегалне миграције из Латинске Америке. Америчка влада је 18 дана у делимичној блокади.

Од почетка кампање "Реци не раду на црно" у Србији има 16 хиљада мање радника-илегалаца , рекао је министар рада Зоран Ђорђевић. Он наводи како статистика показује да 90 посто затечених да раде на црно одмах после тога заснивају радни однос. У 2018. је било 70 хиљада надзора, што је за 38 одсто више од претходне године. Ђорђевић је за РТС рекао да ће и у 2019. контроле бити још јаче како би се спречио рад на црно.

Снег пада на подручју југозападне, централне и јужне Србије, где отежава вожњу,па због клизавих коловоза из Ауто-мото савеза упозоравају да треба смањити брзину и удвостучити безбедно одстојање између возила. Због падавина саветује се коришћење ауто-путева или путева који спадају у први приоритет чишћења. На наплатним станицама нема задржавања, ни дужих чекања на граничним прелазима.

Многа ивањичка села на планинама Јавор и Голија остала су одсечена због снега који је у појединим местима нападао до два метра. Најугроженија су села Брусник, Девићи, Остатија, Мочиоци и Кушићи, као и сва села изнад 700 метара надморске висине. Председник општине Ивањица Зоран Лазовић истиче да су приоритет путеви којима деца иду у школу и најављује да ће, ако буде потребно, бити проглашена ванредна ситуација.

Проблема са снегом има и у региону.Подгорички аеродром је затворен за саобраћај, а више долазних летова је преусмерено на аеродром у Тивту. У рашчишћавање снега укључена је и Војска Црне Горе. Подгорички медији преносе да се снег у Боки Которској спустио до саме обале и да га има још у Улцињу. У Далмацији је нападало 40 центиметара снега. Забелели су се приморски градови Омиш и Сплит. Снега има и у Плочама и на острву Брач.

Уредник и водитељ Мирослав Војводић.

Уредник вести Ирена Јеловац.

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво