Новости дана

Српска православна црква и верници славе Божић, дан Христовог рођења. Патријарх Иринеј служио је Божићну литургију у Храму Светог Саве на Врачару. Претходно је у поноћ служио и вечерње бденије у крипти тог Храма. У Божићној посланици, патријарх је позвао вернике на узајамно разумевање, поштовање, љубав и праштање. Поручио је да се Србима на Косову и Метохији одузима право на достојанствен живот и да слобода за српски и друге народе није могућа у самопроглашеној држави Косово. Питање Косова и Метохије, питање је опстанка Срба, наводи,поред осталог, у посланици патријарх Иринеј.

Поред Српске православне цркве, Божић 7. јануара прослављају Руска православна црква, Јерусалимска патријаршија, Света Гора, старокалендарци у Грчкој и египатски Копти који поштују јулијански календар.

Председник Русије Владимир Путин потписао је декрет о додели Ордена Светог Александра Невског председнику Србије Александру Вучићу, саопштено је на званичном сајту Кремља. Како се наводи, председник Вучић се награђује за велики допринос у развоју сарадње Русије и Србије. То је најзначајније признање које се после скоро 100 година додељује једном Србину. Орден Светог Александра Невског, добили су, између осталих, Милан Обреновић, Александар Карађорђевић, а последњи пут је додељен Николи Пашићу.

Под притиском администрације америчког председника Доналда Трампа, Хашим Тачи је обећао да ће предузети значајан корак ка смиривању тензија са Србијом, пише "Вашингтон пост". Како се наводи, Тачи се 21-ог децембра, неколико дана по добијању Трамповог писма, у Берлину састао са амбасадором Ричардом Гренелом, Трамповим човеком од поверења. Тада је обећао да ће променити курс када је реч о тарифама које је Приштина увела на сву српску робу. Гренел је од Тачија затражио нормализацију односа Београда и Приштине и директне преговоре, кажу амерички званичници, а преноси "Вашингтон пост".

Уредник и водитељ Слободан Петровић.

Уредник вести Ненад Селаковић.

 

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво