Време спорта и разоноде

Џудисткиња Црвене звезде и репрезентације Србије Милица Николић једна је од првих гошћи у новој сезони емисије Време спорта и разоноде. Годину коју смо испратили запамтиће по освајању бронзане медаље на Европском шампионату у Тел Авиву. И званично је проглашена за најбољу џудисткињу наше земље, па у предолимпијску улази с нескривеним амбицијама. Добила је и новог тренера, Љубишу Мајдова, с којим увелико кује планове у вези Токија, али и других значајних такмичења, којих има у великом броју широм Европе и света.

Да лепши пол неретко уме да буде и снажнији, потврђује и пример Маје Вајоминг, девојке са Уба, која је прве кораке у свету бокса начинила у КБК Соко Уб, да би недавно освојила светску WBA титулу, пошто је савладала фаворизовану ривалку из Доминиканске Републике. Иако на пиједесталу, не заборавља никако оне који су јој помагали у свим сегментима каријере, посебно легендарног, недавно преминулог, Бранка Димића Димкета, коме није било тешко да сатима и данима преноси своје богато умеће плавушици са Тамнаве. Снови су Маји почели да се остварују, све је почело из немачког града Карлсруе, у који се преселила пре три године и одатле бије битке којима се може поносити.

Вишеструки државни првак у маратону, потом трофејни спортиста и у ултрамаратону, иначе професор у ОШ `Исидора Секулић` у Београду, Иван Мишкељин,  и данас ће нам с љубављу причати о трчању и здравом начину живота, али упознаћемо га из још једног угла. Његова интересовања не завршавају се на атлетском спорту. У Бањи Ковиљачи ће, наиме, 12. јануара бити изведена монодрама `Мој деда солунац`, чији је он аутор и- извођач. Бројне комплименте је добио за овај сегмент свог стваралаштва.

Немања Драгаш је један од најнаграђиванијих младих песника Србије. Немања Драгаш је, такође, познат и као победник државног такмичења из биологије за време својих средњошколских дана. Побеђивао је и на такмичењима из математике, енглеског језика и у говорењу поезије. Дела су му превођена на немачки, енглески, шпански, македонски и русински језик. Долази нам са својом шестом збирком поезије под називом `Морфијум`, која ће за неки дан доживети промоцију у главном граду.

Надалеко чувени охридски бисери заинтересовали су и нашег колегу Александра Миливојевића, који је посетио и направио разговор са Ванетом Талевим, који је представник једне од две охридске породице које производе оригиналне бисере, који красе вратове крунисаних и некрунисаних дама. Кружи легенда да је мистериозни Рус продао тајни рецепт, потом је- пронађен мртав. Снимљен је и документарни филм у коме породице Филев и Талев говоре о производњи бисера.

Доајен српског џудо спорта Вук Рашовић постао је почасни члан Међународне истраживачке академије наука и уметности. Фудбалски савез Србије организује зимску школу фудбала од 10. до 21. јануара. Нови координатор је некадашњи играч Црвене звезде Борислав Цветковић. Први спортски догађај у 2019. години у Србији била је 49. атлетска трка у Мрсаћу. Учествовало је више од 100 такмичара из 30 клубова. Доминантна је била атлетичарка Новог Пазара Теодора Симовић.

Драма на српском језику Народног позоришта у Суботици прошлу годину завршила је Шекспировом комедијом `Укроћена горопад`, у режији Оливере Оље Ђорђевић, уметничке директорке Драме. Даровитој младој глумици Милици Гојковић припало је драгоцено признање, годишња награда `Ружица Сокић`. У понедељак се отвара јануарски циклус изложби у Културном центру Београда. Жаклина Николић, виши дипломиран библиотекар и културни посленик Кладова већ 32 године, добила је два врхунска признања, последње од стране Министарства културе и информисања Републике Србије- награду `Културни образац`.
 
Све је спремно за још једну музичку чаролику Симфонијског оркестра и хора РТС, ради се о Новогодишњем концерту, заказаном за 14. јануар у центру Сава. Филмски и музички фестивал Кустендорф одржава се од 11. до 16. јануара. Данас се завршава велики Божићни турнир у малом фудбалу у Новој Вароши. Хуманитарна трка Мразијада одржава се данас на Ади Циганлији.
 
Током емисије пратићемо и друге актуелности из света спорта, јавног, културног и уметничког живота. Водићемо рачуна и о ситуацији на друмовима Србије, временским приликама, сазнаћемо и како пролази зимска сезона на најзначајнијим српским планинским лепотицама и лепотанима- на Копаонику, Златибору, Златару, Тари, Гочу, Голији, Старој планини...
 
Сутра почиње 41.рели `Париз- Дакар`, који се ове године одвија само у једној земљи, Перуу. Ова јужноамеричка држава то доживљава као посебну почаст и радује се узбудљивој години, јер ће Лима на лето бити домаћин и Панамеричких игара, док ће у октобру организовати Светски куп у фудбалу за играче до 17. година. И ове године, већ традиционално, атрактивну трку дочараће нам, у пуном сјају и уз најактуелније информације, колега Ђорђе Ђенић. Чућемо и Слободана Маровића, некадашњег трофејног бека Црвене звезде, који данас креће пут Јапана, где у понедљак и званично постаје део стручног штаба фудбалског клуба Гуангжу РФ, кога с клупе предводи Драган Стојковић Пикси. Најзад, чућемо и бившу стјуардесу, данас даму врло активну у свету културе, Јасну Драгојевић. Актуелна је њена књига писана на енглеском језику `Mimoland by the flying fairy`. Јасна је створила чудесну земљу Мимоленд, авантуре које деца тамо доживљавају, у метафори представља наш живот, током којег се трудимо да будемо најбоља верзија себе, каже ауторка. Радионице које је организовала у родној Мионици, у склопу промоције књиге, одржане су у жељи да деца науче вредност даривања и моћ захвалности. 
 
Витез кулинарства, академик гастрономије и човек из Гинисове књиге рекорда, наш стални сарадник Милијан Стојанић, већ четрнаесту годину из суботе у суботу, предложиће нам дивна народна јела за празничну трпезу. Биће и ведрих нота за све генерације, актуелних издања, као и неких старих добрих рефрена из наше музичке `боље прошлости`.

Уредник и водитељ емисије је Жељко Стефановић.

 

 

 

 



 
 
Време спорта и разоноде Време спорта и разоноде

Autor:
Жељко Стефановић

13. марта 2024. године, емисија обележава 64 година постојања, што је сврстава у ред најтрајнијих радио програма у нашим и европским оквирима. Свих тих деценија била је и остала мамац за публику која прати спорт, али и актуелности из јавног и културног живота. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво