Недељом за село

Крај године је време када се подвлачи црта и сумирају резултати. Министар пољопривреде Бранислав Недимовић каже да је овогодишња пољопривредна производња за скоро 15 одсто већа од лањске. Томе је највише допринео добар род ратарских култура. Већина пољопривредника са којима смо разговарали кажу да је 2018. била тешка година, што због временских прилика, што због ниских откупних цена, посебно јабуке.стручњаци кажу да ће у будућности морати да се мења структура сортимента и да се отварају нова тржишта за извоз нашег воћа.

На Продуктној берзи у Новом Саду цена пшенице  протекле недеље била је 20, 70 динара, кукуруза 14, 60, а соје 37, 30 динара за килограм, без ПДВ-а.

Земљорадничка задруга Сврљижанка, која се бави прерадом воћа и поврћа, поново је оживела захваљујући помоћи државе од 100 хиљада евра. О томе како сада ради задруга и шта значи за људе на југу Србије разговарали смо са директорком Драгицом Ристић.

Представићемо вам и Удружење жена из фрушкогорског села Јазак које су спојиле лепо и корисно-негује традицију, али и зарађују продајом воћних прерађевина, ручних радова и колача. На сваку манифестацију доносе и своје надалеко познате лепињице за које нерадо откривају рецепт.

Уредник и водитељ Даворка Тешић. 

Недељом за село

Autor:
Душан Величковић

Аграрна политика, пољопривреда и живот на селу, то су теме емисије Недељом за село која се емитује нa таласима Првог програма Радио Београда од 16. јуна 1946. године. [ детаљније ]

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се