Време спорта и разоноде

Фудбалери Звездаре, чланови Српске лиге - група Београд, вратили су се са Далеког Истока, где су учествовали на великом турниру у Кини. У јакој конкуренцији, освојили су друго место, а потом одиграли и пријатељску утакмицу са најбољом селекцијом ове многољудне земље, и то без голова. У питању је био меч затвореног типа, који ће селекцији под вођством славног Марчела Липија користити као припрема за Азијски куп, који се од 5. јануара одржава у Уједињеним Арапским Емиратима. Звездара је оставила импресиван утисак и већ је имају у плану за наредна гостовања, првом наредном приликом. Гост нашег породичног магазина је шеф стручног штаба Звездаре Игор Савић, непосредно по повратку са успешне турнеје свог клуба.

Ни млади српски редитељи нису остали имуни на дражи Далеког Истока, где и на спорт гледају другим очима. Милена Грујић је тако у Кини направила документарни филм "Све што расте", о једној од највећих кинеских гимнастичарских нада, 11-годишњој девојчици коју већ неколико година припремају да на предстојећим Олимпијским играма освоји златну медаљу. `И та девојчица из мог остварења је тренутно шампион Кине за свој узраст на греди`- каже Милена, наша данашња гошћа, додајући да би свакако још волела да ради у најмногољуднијој земљи планете.

Репрезентативка Србије у одбојци, једна од светских првакиња, Тијана Малешевић појачала је редове Црвене звезде у Супер лиги Србије. Истина, не зна се колико дуго ће носити црвено-бели дрес, али њено присуство у тиму много значи девојчицама којима дође као права и истинска подршка. Тијана тражи нови ангажман у иностранству, бира између бројних понуда, извесно је да ће бар наредних неколико кола бити овде, што ће свакако допринети и развоју клупске одбојке у Србији. Тијана Малешевић у разговору за нашу емисију каже да је то било у прави час, да је долазак у главни град доживела као прилику да предахне после напорне репрезентативне сезоне, али је потом тренирала са Звездом и њеном се `јату` приволела. Синоћ је већ била у саставу тима на првенственој утакмици са екипом Уба.  

Ексклузивно смо разговарали и са Мијатом Гаћиновићем, чији је Ајнтрахт из Франкфурта истински хит Бундеслиге. Играју модеран, атарактиван фудбал, са много луцидних потеза, ефикасно, лепо за око, али и корисно. Тренутно их само бод дели од места које води у Лигу шампиона, али првенство је дуго, у редовима ове екипе - поред Гаћиновића - бриљирају још два репрезентативца Србије, Лука Јовић и Филип Костић. Мијат Гаћиновић пре два дана потписао је нови уговор, до 2022. године, због одличних игара у немачком шампионату, али и на међународној сцени.

У наш студио долазе и чланови нове тинејџерске атракције, групе `Лифт`, која је недавно објавила деби албум под називом `Први спрат`. У нади  да ће на музичком плану `сазидати вишеспратницу`, разговарамо с овим дечацима који певају о љубави и пријатељству. `Лифт` је екипа која се познаје и дружи још од детињства, расли су уз иста интересовања и волели исту музику, дочекали су првенац за ПГП РТС, прве спотове и већ сасвим солидан број навијача, ето доста разлога да их чујемо у породичном магазину Радио Београда 1.

Придружиће нам се и Мирела Пудар, директорка `Галерије 73` на Бановом брду, у којој током године на измаку заиста нису знали за предах и заслужују све комплименте за културне активности. Поред бројних изложби, у овом здању одржавани су и други уметнички програми, попут песничких вечери, књижевних трибина, квалитетних концерата. Овом приликом, о  ономе што `дело краси`- о 31. Чукаричком ликовном салону, као и о врло запаженом гостовању у Братислави. То је било прво представљање српске ликовне сцене у `Pistoricho palace` у Словачкој.

По обичају, бележимо и бројне друге актуелности из света који нас окуружује. У Библиотеци града Београда представљене су три нове књиге едиије `Врхови`. У Дворани Културног Центра Београда- од синоћ, мултимедијални програм посвећен Небојши Глоговцу. У Српском књижевном друштву представљен је нови роман Предрага Марковића `Ковчег комедијанта`. Петнаести Мини сајам у току је у Центру за културу Мајданпек. Двадесет шести `Бал на води` одржава се сутра у базену СРЦ `Ташмајдан`, овај догађај најављује доајенка српског синхроног пливања, тренер и педагог Верица Радосављевић. Ученица Математичке гимназије Ирена Столић на изузетан начин спојила је своју љубав према роботици и прављењу наруквица.

Трећи новогодишњи концерт `Беобалета` одржава се вечерас у Лозници, следи и онај у Дечјем културном центру у Београду. Изведена је премијера представе `Загонетка револуције`, ДАХ театра. Један од најталентованијих домаћих пијаниста и аутора Александар Јовановић Шљука одржаће солистички концерт 26. децембра у Центру за културу `Влада Дивљан`. Концерт клавирског дуа Теа Димитријевић - Дејан Суботић биће одржан у понедељак у `Гварнеријусу`. Драгољуб Црнчевић, са својим `Поинт Бланком`, има заказану предновогодишњу свирку за 29. децембар. У Барокној сали Градске куће у Зрењанину одржавају се `Празничне хорске чаролије`.

После четири успешно изведене акције, пројекат `Кафански селектор` данас организује нову, под називом `Буди хуман 5`. Најављујемо и `Вече усмене традиције Медвеђе`, дешавања у Музеју савремене уметности Војводине, као и трећи атлетски меморијал `Михајло Мика Шврака`- одржава се данас, уз учешће најталентованијих малишана Србије, укључујући и оне из кампа клуба `Топ Џамп`, чији је директор прослављени атлетичар Драгутин Топић, који говори о овом догађају. `Тело памти`- прва реприза нове представе `Хлеб театра` на програму је у уторак на сцени `Битеф театра`. `Мишко Плави Трио`, који наступа заједно већ осам година, има нови албум `1000 осмеха`, кога ће концертно представити у КЦ `Град`. О представи `Звонар Богородичне цркве`, прича нам редитељ и један од глумаца Игор Дамњановић. Музичари и глумци `Студија БИС`, појачани неколицином познатих имена, одржавају перформансе под називом `Све ове године`. Престижну награду `Искра културе`, Завода за културу Војводине, добила је Ана Ђурић, првакиња Балета Српског народног позоришта у Новом Саду.

Слободан Милошевић из Спортског друштва `Обилић` ексклузивно саопштава да је регистрован фудбалски клуб `Обилић 1924`, који креће од почетка, од најнижих лига, али са жељом да у скорије време буде стабилан колектив и да се врати на стазе успеха. Чућемо и председника Олимпијског комитета Србије Божидара Маљковића, ватерполисту Андрију Прлаиновића, баскет репрезентативце Србије 3x3, као и најаву још неколико културних дешавања широм земље. У среду ће у Ранчићевој кући, галеријском простору Центра за културу Гроцка, бити отворена новогодишња изложба ликовне и примењене уметности `Варошки салон`. Дечји црквени хор `Слога` припремио је концерт `Знаш ли одакле си сине`, поводом два важна јубилеја, одржаће се у Смедереву. Још једно новогодишње дружење љубитеља гимнастике догодиће се сутра, захваљујући клубу `Ритам` и легендарној Милени Рељин- Татић. Изведена је премијера комада „Али град ме је штитио", по тексту Тање Шљивар и у режији Бојана Ђорђева, на великој сцени Народног позоришта у Ужицу, о њој глумица Тијана Kарајичић. Тонка Алујевић, ликовни уметник, перформер,модни креатор, новинар, писац, морепловац први пут се представља Београђанима у галерији `Сингидунум`, на изложби под називом `Од једара под којим сам пловила`. 

Витез кулинарства Милијан Стојанић препоручиће нам још један оброк за недељни ручак, али и упозорити како да не претерамо у храни и пићу током празника који долазе. На наше редовне слушаоце и ове суботе мисле Дом омладине Београда, Културни центар Чукарица и Академија 28, тако да неће фалити улазница за лепа културна дешавања. Током емисије, од почетка до краја, пратимо и друге актуелности из света спорта, као и јавног, културног и уметничког живота.

Уредник и водитељ: Жељко Стефановић

 

 

 

 

 

 

Време спорта и разоноде Време спорта и разоноде

Autor:
Жељко Стефановић

13. марта 2024. године, емисија обележава 64 година постојања, што је сврстава у ред најтрајнијих радио програма у нашим и европским оквирима. Свих тих деценија била је и остала мамац за публику која прати спорт, али и актуелности из јавног и културног живота. [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи