Таласање - Шетња

Популациона политика и ефекти примене Стратегије подстицања рађања, Закон о финансијској подршци породици са децом и протест чланица иницијативе „Маме су закон“, повећање накнаде за труднице и породиље и усклађивање рада и родитељства, само су неке од тема о којима разговарамо са министарком без портфеља задуженом за демографију и популациону политику, проф. др Славицом Ђукић Дејановић.

Зимске временске прилике осим великог опреза за воланом, захтевају и прилагођену брзину кретања условима на путу - углавном слабијој видљивости, клизавом коловозу и успореном саобраћају и најчешће, пуну коцентрацију сваке особе за воланом. По Закону о безбедности у саобраћају неопходна је обавезна зимска опрема, а важности техничке исправности возила нема потребе наглашавати.

Ово је доба године које зовемо и "сезона слава", па ако планирате да данас, на Светог Николу, наздравите са домаћином, немојте седати за волан, да не бисте себи и другима покварили славље. На то ће упозорити и наша гошћа Светлана Миљуш, помоћник директора и начелница сектора за превенцију у Агенцији за безбедност саобраћаја.

Стажисти српског издања „Википедије" од пролетос до пре неколико дана радили су у шест установа ( музеји, архиви и заводи ) и написали и допунили стотине нових чланака, а у слободном интернет простор објављено је више од две хиљаде фотографија. Први пут ове године дигитализацију слика и текстова из репрезентативних државних културно-историјских установа финансијски је подржало Министарство културе и информисања, а у у овој години, за највећу интернет енциклопедију, прикупљено и више података него што је планирано. О томе разговарамо са Иваном Гусларевић из Викимедије Србија.

Водимо вас у Крушевац, где је прошле недеље боравила екипа Радио Београда. Тамо је посебан утисак на њих оставила Градска кућа, а нарочито чувена Мозаик сала, која се налази на међуспрату овог здања. Ова сала представља јединствену декоративну целину у савременој српској уметности, а у целини је посвећена Моравској Србији. Колега Миша Стојиљковић, у шетњи Мозаик салом, сазнао је више детаља о овом импресивном делу од Маје Даниловић из Туристичке организације Крушевца.

Са вама је Мирјана Никић.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво