Новинарење

Европски континент је пред олујом незадовољства и серијом грађанских протеста. Протести у Француској, Белгији, Аустрији и Мађарској, иако различитих позадина, Европску унију су довели до раскршћа.

Водећи наслови у европским медијима овог јутра: Протести Жутих прслука и грађана у Француској ће се наставити упркос најавама председника Емануела Макрона да ће минимална зарада бити повећана за 100 евра. У Мађарској је неколико хиљада демонстраната протестовало синоћ испред зграде државне телевизије која је део Јавног сервиса захтевајући објективно извештавање о раду премијера Виктора Орбана. Поручили су и да неће прихватити - како су рекли - нови робовски закон о раду. Лидер британске опозиционе Лабуристичке партије, Џереми Корбин, затражио је да се у јануару гласа о неповерењу премијерки Терези Меј због Брегзита. И румунска влада се спрема за гласање о поверењу у четвртак.

Мигрантски радници у Шпанији, који раде у Андалузији, забринути су због тога што све више грађана подржава радикалну странку Вокс која је недавно ушла у регионални парламент. Највише су забринути у граду Елхидо где је од 90 хиљада грађана чак трећина мигрантског порекла.

Која је дијагноза протестне Европе?

Шта је још потребно за политички опстанак ЕУ?

Гост је Невен Цветићанин, председник Форума за стратешке студије Института за друштвене науке.

Емисију припрема и води Татјана Гајовић.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво