Новости дана

Косовска скупштина изгласала је сва три закона којима се омогућава трансформација косовских безбедносних снага у такозвану војску Косова. Реч је о законима о косовским безбедносним снагама, о служби у тим  снагама и о министарству одбране. Седници нису присуствовали посланици Српске листе. У северном делу Косовске Митровице одржана је ванредна конференција за медије Кризног штаба четири општине са севера Косова и Метохије. Србе из покрајине позвали су на мир и да не наседају на евентуалне провокације. Политички представници Срба поручили су да КФОР једини има мандат да носи оружје и осигура мир и безбедност.

Председник Александар Вучић упознао је чланицу Извршног комитета Светског економског форума Мартину Ларкин са ситуацијом на Косову и Метохији и једностраним потезима, којима Приштина угрожава мир и стабилност у региону. Вучић и Ларкинова су нагласили потребу налажења решења за политичке проблеме у региону, како би се обезбедили услови за регионалну економску сарадњу и напредак Западног Балкана. Констатовали су да би стабилна политичка ситуација обезбедила да се регион бори против проблема "одлива мозгова". Председник Вучић је зато поново предложио формирање регионалног економског простора на Западном Балкану.

Поводом формирања такозване војске Косова, премијерка Ана Брнабић рекла је да Србија остаје на путу мира и стабилности, јер, како је навела, без тога  нема ни будућности у Србији и у региону. Брнабићева је навела да фокус Србије остаје на сарадњи, развијању економије, радним местима, знању, образовању и креативности.

Шеф  Делегације Европске уније у Београду Сем Фабрици каже да је став Брисела јасан и да Европска унија позива Приштину да се придржава постигнутих споразума. Фабрици је поновио да је дијалог најбоље решење и нада се да ће се обе стране вратити дијалогу.

Председник Србије и врховни командант Војске Александар Вучић обићи ће више јединица у Копненој зони безбедности, као и на простору југа Србије у зони одговорности Треће и Четврте бригаде Војске Србије. У пратњи  председника Вучића су министар одбране Александар Вулин и начелник Генералштаба Милан Мојсиловић.

Лидери Европске уније синоћ на самиту у Бриселу разматрали су  застој у дијалогу Београда и Приштине, на иницијативу председника Кипра Никоса Анастијадиса. Висока представница Федерика Могерини рекла је да косовске тарифе блокирају дијалог. Главна тема самита је Брегзит. Лидери уније нису прихватили захтев британске премијерке Терезе Меј да се поново преговара о споразуму за излазак Велике Британије из Уније.

Традиционална Ноћ књиге биће одржана у 28 градова од 17 часова до поноћи . Читаоци ће по најповољнијим ценама моћи да купе најновија издања , књиге домаћих и страних аутора, као и оне  за децу.

Уредник Мирослав Војводић.

Уредник вести Ненад Селаковић.

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво