Забавник

На почетку данашње емисије одлазимо у Америку 18. века. Година је 1796. Време робова, робовласника и слободе која се купује и продаје као било која друга роба. Робовима најскупља. Недостижна. Међутим, један од њих, Џејмс Хемингс, те године добио је документ на којем је писало да је слободан, и то од Томаса Џеферсона, потпредседника Америке.

О Џејмсу Хемингсу чуло се тек када је Џеферсон објавио своје мемоаре. Ту се појавио под надимком Џејми, као мали осмогодишњи роб који свом господару хвата птице ругалице. Описменио се, образовао, мало ко зна како, стекао манире и заслужио да га Џеферсон поведе на министарски пут у Француску, с обећањем да ће бити кувар. Одушевљен француском кухињом, свом 22 године млађем робу плаћао је часове кулинарства код најбољих галских кувара. Џејмс свог ментора није разочарао...

Појавио се са композицијом YEA YEA 1965. године и на опште изненађење познавалаца забавне музике ова плоча се готово преко ноћи нашла на врху листе популарности, остављајући за собом и најпопуларније бит групе. Његов најновији хит GET AWAY, писало је у децембарском броју Џубокса из 1966. године, нашао се на самом врху британске листе TOP TEN.

Овом композицијом Џорџи Фејм потврдио је мишљење да је композитор и певач на кога треба рачунати и убудуће. Својим специфичним стилом, који се много разликује од стила многобројних група, задобио је поверење не само младе публике која гута све што је ново, већ је потврдио веру у будућност и просперитет џеза.

У Болгаровим „Правилима двобоја" из 1892. године, писало је: "Двобој је договором уређена борба двеју особа с оружјем и у присуству обостраних сведока, а услед увредом основаног изазивања. Циљ је двобоју да за увреду силом оружја себи задовољење прибави. Увређени бије се да би задовољење добио, а увредилац да задовољење даде. Нису ли борби претходили, или ако је без сведока била, онда то није двобој и неће га ни јавно мњење ни закон као таквог признати."

У временима када се о части судило лицем у лице, мачем или пиштољем, на неколико корака одстојања, најшармантнији дуелант био је Сирано. Књижевни, додуше...

Уредник и водитељ: Мирјана Блажић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво