Време спорта и разоноде

Шампионка Србије у боксу Нина Радовановић постала је првакиња света IBO верзије, у мува категорији, до 50,8 килограма. До сада је имала четири шампионска појаса, до новог трофеја је стигла у Бриселу, савладавши домаћу боксерку Санае Јах у десет рунди. Нина до сада у каријери има 14 победа и само два пораза. Иако су утисци још свежи, од Нове године већ почиње са припремама за одбрану титуле, која је очекује за шест месеци. Са својим тимом, настојаће да организацију тог меча добије Србија, Нинина жеља је да се такав спектакл дешава у нашем главном граду.

Женски фудбалски клуб Слога из Земуна јесењи је шампион у Супер лиги Србије. Девојке из Горње вароши презимиће на челу табеле у категорији дама, после одличне полусезоне у којој су блистале и у првенству и у националном купу. Са само једним поразом, иза себе су оставиле суботички Спартак, Црвену звезду и екипу нишког Машинца. Клуб богате традиције, један од родоначелника женског `лоптања` на овим просторима, враћа се тако на шампионске стазе. Из редова јесењег првака, у госте нам долазе стандардне првотимке, исказане на `зеленом тепиху`, Ивана Ерац и Драгана Мићић.

На Великој сцени `Александар Поповић `УК Вук Караџић 17. децембра биће премијерно изведена дечја плесна представа  `Звездица Спавалица` (`Звездица Заспанка`), у кореографији Александра Илића и режији Александра Николића.

Фантазија на бајку за децу словеначког писца Фране Милчински - Јежек, која је током свог постојања била небројено пута обрађивана као позоришни игроказ и ТВ прича, сада је први пут приказана и у облику плесне представе.   Пет играча Мојца Мајцен (Словенија), Бранко Митровић (Босна и Херцеговина), Миона Петровић, Никола Павловић, Јакша Филиповац (Србија) и полазнице Плесног студија `РИС` из Београда тумачиће цео универзум ликова од звезда и Месеца на небесима, преко мајмуна, птица, змија, факира, чаробњака и лупежа, поштара, све до великог злог разбојника и осталих ликова из наших снова. Овај лепи догађај из студија Радио Београда 1 најавиће Мојца Мајцен, балетска уметница, педагог и један од оснивача `Балкан денс пројекта`, који је подједнако добро прихваћен у бројним земљама региона.              

У Дому Јеврема Грујића представљена је нова књига Маје Херман- Секулић, под називом Силна Јерина. Рођена у Београду, стално на релацији између нашег главног града и Њујорка, Маја је  магистрирала на Одсеку за општу књижевност (1977) и докторирала на Принстону (1985). Предавала је на Принстону (1985-89) и Ратгерсу (1982-84), била гост предавач на Харварду, Колумбији, Ајови; уређивала часопис `Night` у Њујорку (1989-90); Време садашње- нови роман у издању куће `Пешић и синови`, у коме пратимо ауторкино путовање кроз поезију , од поеме о Богињи Мајци, Госпи од Винче, до поеме о Силној Јерини- у питању је разоткривање вела мистерије, тајне али и погрешне интерпретације којима су ови женски ликови били заогрнути, маргинализовани, готово прећутани кроз дубине векова.

 
 
У Музичкој кући Метрополис одржана је промоција новог албума квартета Милана Петровића под називом Emotions, на коме се- као гости- појављују Соња Калајић и Александар Радојичић. Први сингл „Aero" који уједно и отвара нови, шести по реду, албум ове поставе  инсприсан је искуствима бенда са турнеје по Кини. Албум се , каже Петровић, бави различитим осећањима, емоцијама које нас воде кроз живот, сновима. Музички је осликано дозивање кише, утицај религије и медитације, укорењених табуа, сете, страха од заглављивања у лифту, хумора у свакодневним ситуацијама, па чак и мелодија једног робота.  
 
 
Бележимо и бројне актуелности из других спортских области- истински бисер наше `краљице спортова` Елзан Бибић остварио је нови успех, освајањем бронзане медаље на Првенству Европе у кросу, одржаном у Холандији. Рукометни клуб Динамо из Панчева наставља фуриозну шетњу кроз првенство Србије са спопостотним учинком, о томе нам говори тренер екипе са Тамиша Иван Петковић. После осам година, поново се одржава турнир `Златни кикс боксер`- председник Кик бокс савеза Србије Срђан Бугарчић најављаје овај спектакл, ћији ће домаћин бити Смедерево. Кад смо већ код града на Дунаву, планинарско спортски клуб Челик има сјајну сезону за собом- поред осталог и прво место у држави у планинској оријентацији. 24 километра од Љубљане налази се Логатец, место са чудесном природом и сјајном спортском двораном, са четири терена. У сарадњи с прослављеним Вањом Грбићем и Сашом Ђурићем, директорка тамошњег одбојкашког клуба Данијела Јекић Борковић, некадашња играчица, организоваће несвакидашњу новогодишњу ноћ и празнике, за просперитет овог лепог спорта у региону, биће то права зимска одбојкашка бајка.  
 
 
Неће, дабоме, изостати ни бројне занимљивости, тонски записи, приче везане за јавни, културни и уметнички живот. На 16. међународном позоришном фестивалу `Златни витез у Москви`, представа `Твоја рука у мојој`, Опере и театра `Мадленианум`, комична мелодрама по Чехову, у режији Небојше Дугалића, освојила је награду `Златни витез` за представу у целини. У Барконој сали града Зрењанина премијерно је приказан филм `Женско лице спорта у Зрењанину`,, Синише Оњина и Стојанке Лекић, која говори за нашу емисију. Гала концерт руског балета `Петипу с љубављу` биће одржан 21. децембра у београдској `Комбанк дворани`. Истог датума, у Центру за кутуру у Пожаревцу је други по реду `Стрика фест`, фестивал стрипа и карикатуре. `Смрдљива бајка`, као прва представа на реновираној Камерној сцени Српског народног позоришта у Новом Саду, биће премијерно изведена 21. децембра, по тексту и у режији Мирослава Момчиловића, једну од главних рола тумачи наша саговорница, глумица Соња Дамјановић.  
 
 
У понедељак се отвара изложба малог графичког формата `Мала графика 2018`, редовна годишња манифестација коју `Графички колектив` организује већ седму деценију- овога пута у галерији `Ремонт`. У `Галерији 73` на Бановом брду у току је изложба слика и инсталација македонског уметника Страхила Петровског. У крипти храма Светог Саве представљена је књига `Звонари слободе`, посвећена владики Николају и Михајлу Пупину, коју је- у коауторству са Браниславом Станковићем- написала Александра Нинковић Ташић. Васил Хаџиманов са својим бендом одржаће концерт 21. децембра у Синагоги у Новом Саду.

Новосадски `Соларис` објавио је нови роман Предрага Марковића, под називом `Ковчег комедијант`, чија је промоција прексутра у Српском књижевном друштву. Гимназија и економска школа `Бранко Радичевић` из Ковина, као једна, заједничка просветна установа и као једина из Србије, узеће учешће у догађају `Твоја Европа, твоје мишљење`, који ће се одржати у Бриселу. На недавно одржаном Сајму омладинског предузетништва, представљен је фини млади свет- међу њима и Василије Рандељ, који је- са својим тимом- представио јединствени производ у Европи, соларне црепове. Омладина нам, ето, сваког дана у сваком погледу све више напредује, тако и мора бити док је квалитетних просветних радника. Представићемо Татјану Романов, наставницу разредне наставе у ОШ `Свети Георгије` у Уздину, која је за свој предани рад добила престижну покрајинску награду `Др Ђорђе Натошевић`. Коначно, за наш програм говори и Александар Саша Илић, солиста балета и кореограф Народног позоришта, уметнички директор `БЕЛЕФ`-а и професор Института за уметничку игру. На предлог амбасаде Израела у Србији, Илић је био гост 24. интернационалног фестивала у Тел Авиву, па ће нам изнети своје утиске.
 
И ове суботе пратићемо кретање резултата на фудбалским утакмицама широм Србије и Европе, чућемо и причу из Ниша, везану за ватерполо репрезентацију Србије. Витез кулинарства Милијан Стојанић има нови предлог јеловника за недељни ручак, делићемо и карте за различита културна дешавања, у сарадњи са установама које су увек уз породични магазин Радио Београда 1. То су Дом омладине Београда, `Академија 28`. Културни центар Чукарица и Опера и театар `Мадленианум`.

Уредник и водитељ Жељко Стефановић.

 

 

Време спорта и разоноде Време спорта и разоноде

Autor:
Жељко Стефановић

13. марта 2024. године, емисија обележава 64 година постојања, што је сврстава у ред најтрајнијих радио програма у нашим и европским оквирима. Свих тих деценија била је и остала мамац за публику која прати спорт, али и актуелности из јавног и културног живота. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво