Време спорта и разоноде

Веслачи праве рекапитулацију 2018. године, спремајући се за предолимпијску сезону, веома битну за овај спорт. У њој ће се поделити највећи број виза за Олимпијске игре у Токију, очекује нас и Светско првенство за сениоре у Линцу у августу, као и шампионат Старог континента у мају месецу, у Луцерну. Група од пет веслача од јуче је у Грчкој, предвођена селектором Небојшом Илићем, двонедељне припреме у Атини планиране су и за фебруар и март. Од Светске федерације стигле су најбоље могуће оцене за организацију Светског купа на Савском језеру, најбољи јуниори Европе 2020. године такмичиће се такође у Србији - много интересантних информација и вести из трофејног спорта, које ће нам - у својству госта у нашем студију - изнети генерални секретар Веслачког савеза Србије Небојша Јевремовић.

У тениској сезони влада затишје. Новак Ђоковић тренутно, као највећу бригу, има питање хоће ли моћи да својим присуством и навијањем помогне фудбалерима Црвене звезде у мечу са ПСЖ- ом, предах имају и остали велики играчи данашњице. Идеална прилика за представљање нових нада српског тениса, оних на којима би једног дана могла да се заснива будућност овог спорта код нас. Бодин Жарковић вишеструки је првак Србије у млађим категоријама, до 18 година, стасава у озбиљног играча и нема сумње да ћемо помно пратити његов учинак у сезонама пред нама. Треба имати у виду да је, још као дванаестогодишњак, проглашан за најбољег у својој конкуренцији и свом узрасту у земљи, од тада се нижу бројна признања и трофеји. Прави тренутак да боље, кроз разговор, упознамо овог надареног младића, коме је тенис у исто време спорт, разонода и огромна љубав, и то узвраћена.

У Малој сали Студентског културног центра у Београду синоћ је представљен стрип албум  "До пакла и назад", у питању је омаж започетом и никад завршеном стрип пројекту Николе Митровића Кокана (1933-1997), посвећеном епопеји српке војске у Првом светском рату, који -кроз низ кратких прича које прате исту групу ликова- покрива Велики рат од његових пролога до епилога.

Ово изузетно цртано дело плод је сценаристе Марка Стојановића, једног од наших најпознатијих стваралаца на пољу девете уметности,  публицисте, уједно је и преводилац, издавач и организатор Балканске смотре младих стрип аутора у Лесковцу. Марко је добитник и више престижних међународних признања, његови стрипови из серијала „Вековници" и „Бескрвни" освојили су петнаестак награда на разним фестивалима и конкурсима. Зато ће нам ове суботе бити драг гост у студију, уз тумачење дела које може да послужи као прави  спој анимације и историјиских чињеница. Динамично, узбудљиво, корисно, за чување...

Долази нам у госте и Ненад Василић, један од најбољих џез контрабасиста данашњице, истински српски блузер. До сада је снимио 11 албума са 10 различитих формација, већ 15 година води своје саставе и гради европску каријеру из Беча. Посебно је поносан на рад са `краљицом севдалинки` Амиром Медуњанин и са још десетак музичара из југоисточне Европе, са којима је наступио на музичком програму Олимпијских игара у Лондону. Василић има и два велика концерта у београду и Нишу, 12. и 13. децембра, за које се посебно спрема, наговештавајући ужитак за музичке гурмане.

И ове суботе пратићемо бројна дешавања из света спорта, али и јавног, културног и уметничког живота. Чућемо тонски запис са са свечане скупштине Спортског савеза Србије, одржане данас у дому Народне скупштине. У организацији основне школе `Драгиша Луковић Шпанац` из Крагујевца, одржан је други турнир у мини-рукомету, у склопу акције `Спортом против насиља`. Више детаља чућемо од Ставре Рашковића, председника женског рукометног клуба Раднички 1964, који је- заједно са ђацима учесницима- послао снажну поруку о важности бављења спортом. Борислава Перић- Ранковић говори о најновијем успеху у Словенији- у Цељу је дошла до 22. медаље у низу на на Параолимпијским играма, светским и европским првенствима у обе конкуренције - појединачној и екипној. Чућемо и селектора Златка Кеслера, он дели радост с нашом репрезентативком која је истински феномен у спорту којим се бави. Фудбалски арбитри Београда одмерили су снаге у пријатељском мечу између селекција `зелених` и `наранџастих`, међу њима су биле и две даме, сестре Јелена и Јована Полић- сазнаћемо ко је био бољи, да ли је било судијских превида на утакмици или, можда, чак и најаве жалби после сусрета. `УЕФА је строга`- подсетили су актери дуела и гледали да светлим примером покажу актуелним фудбалерима правила фер- плеја и спортског витештва.

Ватерполисткиње Црвене звезде овог викенда играју први од два круга регионалне Триглав лиге за даме. Тренер и директорка клуба Драгана Ивковић најавиће нам и предстојећи дерби сусрет с екипом Палилуле, као и старт Дунав регионалне лиге. Боксерски клуб Лозница сачинио је `дрим тим` за шампионат Србије, уверава нас у то- у предвечерје сусрета с београдским Радничким- Александар Рисимић, први човек екипе из дворане `Лагатор`.  Култно београдско позориште `Дадов` обележило је 60 година рада. Диригент Бојан Суђић именован је за новог уметничког директора Београдских музичких свечаности, са мандатом од две године. Сутра се одржава 66. по реду Берза играчака, најављује је др Мирослав Жуњић, председник Клуба љубитеља играчака. Последња, тридесет девета епизода серије `Јутро ће променити све` емитоваће се у среду, 12. децембра, али ће зато они којима се цела та прича допала моћи већ сутра у Кинотеци да се друже с актерима серије, у три различита термина и уз пројекције последње три епизоде. На малим екранима пратили смо реалистичне приче урбаних младих у тридесетим годинама, који у Србији покушавају да пронађу себе, а  једна од протагонисткиња серије, глумиа Анастасиа Мандић, говори за нашу емисију и наш програм.  

Југослав Влаховић добитник је Гран прија на највећем светском конкурсу у Истанбулу, у питању је нека врста Оскара за карикатуру. Сутра вече, у београдском СКЦ-у, концерт има Јелена Попржан, Марко Луис 13. децембра у ДОБ-у, док ће Јелена Јововић вечерас сигурно још једном без даха оставити љубитеље свог маестралног певања, на концерту у Коларчевој задужбини. Удружење `Тачка сусретања` у Вршцу приређује промоцију новог четвороброја књижевног часописа `Наш траг`, који тако обележава четврт века постојања. `Београдски диксиленд оркестар` најавио је ново `Сентиментално путовање` за 15. децембар у клубу Центра `Сава`. Песник Раде Пантелић 62. пут организује уметничко вече с пријатељима, и то у Центру за културу `Влада Дивљан`, под називом `Зима, зима, е па шта је`....  `Светлост звезда` права је књига за све које занима има ли живота у свемиру и јесу ли климатске промене стварна претња- представљена је на `Коларцу`. У Културном центру Зрењанина, уз остале садржаје, концерти Банатског тамбурашког центра и ансамбла `Београдски барок`. Најављујемо и премијеру романтичне комедије `Долче вита`, на сцени Опере и театра `Мадленианум`, затим изложбу Николе Мајдака јуниора и Ане Недељковић у оквиру филмске галерије ДКЦ-а у Београду, као и изложбу костима у организацији удружења `Супер мама`.`Милан Петровић квартет` има нови албум, објавио га је `Метрополис`, где ће бити одржана и концертна промоција овог издања. Двадесет други фестивал подводног филма биће отворен 14. децембра у Југословенској кинотеци, најављује га Милорад Ђукнић Микота, први човек ове атрактивне смотре.  

И ове суботе чућемо витеза кулинарства Милијана Стојанића, испратити резутате домаћих фудбалских утакмица, као и оних које се играју у битнијим европским шампионатима. За редовне слушаоце, као и увек- лепа и пријатна изненађења, за која ће се, сем нас, постарати, Дом омадине Београда , `Академија 28`. Културни центар Чукарица и Опера и театар `Мадленианум`.

Уредник и водитељ емисије је Жељко Стефановић 

 

 

 

Време спорта и разоноде Време спорта и разоноде

Autor:
Жељко Стефановић

13. марта 2024. године, емисија обележава 64 година постојања, што је сврстава у ред најтрајнијих радио програма у нашим и европским оквирима. Свих тих деценија била је и остала мамац за публику која прати спорт, али и актуелности из јавног и културног живота. [ детаљније ]

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара