Гости из прошлости

"Без биографских детаља. Почните овако: Балтус је сликар о коме се ништа не зна. Сад погледајмо његове слике. Поздрав, Б." - писало је у телеграму који је Балтус упутио лондонској галерији Тејт 1968. године, када су му организатори, поводом његове велике ретроспективне изложбе, затражили да пошаље неколико реченица о свом животу. Ипак, написали су уводни есеј за каталог о његовом детињству и уметничком стасавању и текст однели Балтусу на одобрење. Доследан у ставу да његове слике говоре саме за себе, Балтус је читав текст прецртао и рекао: "Ако ово објавите - ништа од изложбе!"

Био је самозвани гроф, краљ мачака, перфекциониста који је сликањем одлагао смрт, уметник који шокира, провоцира и одгонета тајне несвесног. Говорио је: "Данас мораш да вриштиш гласно, ако желиш да те чују. Мораш да се наоружаш пијуцима, ашовима и бор-машинама, да пробијеш све што је вештачко и разбијеш асфалт."

Био је последњи велики сликар или, по суду других - перверзни стари манијак, педофил, осредњи сликар и еротоман. Уметник иза Алисиног огледала, фсциниран митом о Нарцису или можда нови Хамберт Хамберт, готово селинџеровски одвојен од савременика, с репутацијом створеном на темељима истина, полуистина и измишљеног, чему је у многоме и сам допринео.

У "Гостима из прошлости" - Балтазар Клосовски де Рола, француски сликар познат под уметничким именом Балтус.

Аутор и уредник емисије - Мирјана Блажић

Гости из прошлости Гости из прошлости

Autor:
Стална екипа емисије: драмски уметник Милан Милосављевић, музички уредник Радмила Дујаковић, организатор Милена Борчанин и уредник Мирјана Блажић.

"Гости из прошлости" - мале приче о великим људима и vice versa. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво