Време спорта и разоноде

`Аутомобилизам као хоби је права антистрес терапија, а када нисте под стресом, све је лакше`- речи су нашег госта, који је заиста вишеструко интересантна личност. Зоран Главашки, наиме, врло је запажен у српском шампионату трка убрзања и аутослалому, уз то је и блогер, као и успешна пословна личност, по звању доктор, тренутно други човек `Галенике`, на позицији извршног директора за комерцијалне послове, од момента најновије приватизације ове компаније. Долази нам у друштву супруге Јане, запослене у Заводу за болести плућа и туберкулозу на Звездари, она обожава трицикл, заједно с мужем прави путописе, а недавно је тражила тркачког фићу, са циљем да својој снажнијој половини изађе на црту већ следеће године. И кћерка и два сина такође показују љубав према аутомобилизму.

Станка Пејовић је, такође, особа препуна интересовања и успешна је, буквално, у свему чега се прихвати. Данас нам долази као представница кик бокс клуба `Крсташ`, али је познато и да је генерални секретар у Спортском друштву Раднички, затим прва дама која је ушла у свет кик бокса на овим просторима, некадашња каскадерка, и сада успешна у роњењу, мото спорту, стрељаштву, јахању и свему што подиже адреналин. `Крсташ` је прошлог викенда имао дивну акцију, под називом `Реши проблем`- одржана су, наиме, предавања о болестима зависности, о њиховом настанку, значају и могућностима лечења. Друштво у нашем студију правиће јој Маја Милачић из `Григ центра`, који пружа подршку и помоћ младима у осамостаљивању, професионалном развоју, запошљавању и ојачавању за самостални живот. У оквиру ове акције, деци из `Григ центра` омогућено је бесплатно тренирање кик бокса током последња два месеца 2018. године, у просторијама клуба, у оквиру нашег најстаријег СД Раднички на Црвеном крсту. 

Кад смо већ код оних који долазе и којима смо дужни да оставимо бољи свет, причаћемо овог поподнева и о организацији за промоцију и развој омладинског туризма - `Serbia 4 Youth`. Као њихов представник, придружиће нам се Тијаго Фехејра. Из далеког Рија, преселио се због љубави према једној девојци, а онда се заљубио- у Србију. Тијаго нашу земљу познаје као свој џеп и показује је свима, а посебно студентима који путују преко организације „Србија за младе". У сусрет новогодишњим акцијама и путовањима по прелепим крајевима Србије, попричаћемо о томе и другим, бројним акцијама ове организације, чији чланови истински воле младе и Србију и, захваљујући чети волонтера, доприносе да се што боље упознају између себе и заволе за сва времена.

Гордана Станковић, наша колегиница, запослена је у РТС-у где обавља послове реализатора, тренутно у еколошком програму. Иако је то врло захтевна и специфична форма посла, она то обавља с лакоћом и много љубави. Када одговори на све пословне захтеве, још увек јој остаје довољно слободног времена да остатак дана проведе онако како само њој прија. Тада заборавља на све текуће проблеме и посвећује се једној специфицној и крајње необичној уметности. Посветила се- сликању пеглом. Почела је с малом путном пеглом и остацима воштаних боја, заборављених у некој фиоци када су њена деца завршила школу. Данас Гордана ствара необично лепе слике невероватних, разливених боја, нијанси и облика. У њеним сликама свако види нешто друго, нешто занимљиво, нешто што подсећа на рађање, буђење, цветање, игру лептира, бујање траве, вртлоге воде...

После дугогодишње паузе, група Алиса враћа се на сцену, у оригиналној постави, као и са два нова члана. Камбек је обележен новим синглом `Пијане ноћи`, то је увод у шести студијску албум овог састава, запамћеног по мега-хиту `Сања` и, такође ништа мање слушаним, песмама `Кестен`, "После девет година (Хеј, хеј, дечаче)", "1389 (Неће Фата сина Бајазита)", "Да ли си чула песму уморних славуја", "Скидам кошуљу да легнем"... Фронтмен Алисе, Мирослав Пиле Живановић, најавиће нам планове бенда и испричати како су замислили да повратак буде у великом стилу, што се од ове групе и очекује.

Јуче је у свету обележено 146 година од прве међународне утакмице, одигране 30. новембра 1872. године, тада су се састале Шкотска и Енглеска. Руководство ФK Црвена звезда провело је јучерашњи дан у Kосовској Митровици. Почасни председник Драган Џајић. први ћовек клуба Светозар Мијаиловић, генерални директор Звездан Терзић и спортски директор Митар Мркела разговарали су са студентима Техничког факултета, а присуствовали су и протесту Белих мантила, у организацији српских здравствених радника. У Дому културе у Грачаници од сутра међународни филмски фестивал `Kосово и Метохија`. Сајам зимске спортске опреме и понуда зимског туризма `Expo Zim` дешава се од 6. до 9. децембра на Београдском сајму. Пред нама је и Сајам аутомобила у Kрагујевцу, док у Новом Бечеју држе до зимског риболова- клуб `Тиса` организује такмичење у пецању манића. Очекујемо и укључење репортера са Лиге шампиона у стоном фудбалу, чији је домаћин Београд. У просторијама Атлетског клуба Сурчин, одржана је годишња скупштина, на којој су- поред осталог- додељена признања и проглашени најуспешнији представници клуба у години коју ускоро испраћамо- на ту тему говори познати атлетски тренер Звонко Лозанчић. 

`Дани Kолубарске битке` биће традиционално обележени у Лазаревцу. У Kући краља Петра I, синоћ је одржана промоција четвртог и петог броја часописа `Kњижевна фантастика`. Изложба слика Николе Ракића постављена је у галерији `Сингидунум`. У Дому војске Србије, фондација `Плаво` и медија центар `Одбрана` у четвртак, 6. децембра, представљају изложбу `Српско сликарство XX века`. У Kултурном центру Зрењанина, вечерас од 19 часова гусларско вече под називом `Kо се стиди свог поријекла, вазда рђа довијека`. У Великој сали Kоларчеве задужбине, у понедељак, традиционални гала концерт Јована Kолунџије `Магија класике`. Пети Јапанско- српски фестивал филма отвориће колективна мултимедијална изложба на тему "Визија"- фестивал се, иначе, одржава од 6. до 8. децембра у Југословенској кинотеци. На 16. међународном позоришном фестивалу "Златни витез" у Москви, у званичној селекцији сутра ће наступити представа `Твоја рука у мојој`, Опере и театра `Мадленианум`. Једну од улога, за коју је већ награђивана, тумачи глумица Вјера Мујовић.

Чланови групе Ex Revolveri снимају ливе албум "Тhe best of Revolveri 1994-2019", вечерас у `Електропиониру`. Група Земља грува обележава 10 година рада, концертом заказаним за наредну суботу у великој сали београдског СKЦ-а. Прва премијера `Мадленианума` ове сезоне, представа `Долче вита`, на Малој сцени 7. децембра. Изложба рок фотографија Немање Ђорђевића отворена је у Галерији Народног музеја у Врању. Манифестација `Чука фест` одржава се и ове године, Млади вокални солиста Немања Црнатовић најавиће своје солистичко вече у `Галерији 73` на Бановом брду. Хор АKУД `Иво Лола Рибар` 4. децембра одржава концерт у Kоларчевој задужбини, под називом `Опело држим какво не виде небо јоште`. Први пут у Србији, са радом је почела групна школа харфе за децу. Жељка Милошевић је направила осам малих, келтских харфи и осмислила овај јединствени програм.Она је харфисткиња, дизајнер звука, разредни старешина и професор у Сомборској средњој музичкој школи, али и директор и заменик директора многих удружења која за циљ имају промовисање музике, уметности и правих вредности.

Током емисије пратићемо и друга дешавања и актуелности из света спорта, јавног, културног и уметничког живота. Витез кулинарства Милијан Стојанић почастиће нас још једним атрактивним предлогом јеловника за недељни ручак, а награде су нам - за ово издање породичног магазина Радио Београда 1- обезбедили Дом омладине Београда, `Академија 28`, Kултурни центар Чукарица, Опера и театар `Мадленианум`, Центар лепих уметности `Гуарнериус`, односно `Чука фест` и Еx Revolveri. Биће, дакле, много пријатних изненађења за редовне слушаоце овог програма. 

Уредник и водитељ: Жељко Стефановић

 

 

 

 

Време спорта и разоноде Време спорта и разоноде

Autor:
Жељко Стефановић

13. марта 2024. године, емисија обележава 64 година постојања, што је сврстава у ред најтрајнијих радио програма у нашим и европским оквирима. Свих тих деценија била је и остала мамац за публику која прати спорт, али и актуелности из јавног и културног живота. [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи