Ноћни програм - Иза виолинског кључа

У првом делу Ноћног програма наши гости биће: директорка Коларчеве задужбине Јасна Димитријевић са којом ћемо разговарати о занимљивим пројектима креативних младих људи, које је широм отворених руку прихватила ова наша угледна институција, затим познати флаутиста и педагог, Љуба Димитријевић један од оснивача Ансамбла за рану музику Ренесанс,а поводом објављивања дуплог цд-а у сусрет златном јубилеју - 50 година успешног трајања ансамбла.

Током емисије говорићемо о композитору и виолинисти Петру Стојановићу, једном од оснивача Музичке академије у Београду (данас Факултета музичке уметности- који је ове године бројиним концертима обележио 80 година постојања). Иначе, последњих година бројни наши угледни уметници  својом интерпретацијом и интересовањем  чувају од заборава вредна дела из богатог опуса композитора Петра Стојановића, а уједно негују  нашу уметничку традицију и културу. Тим поводом наше гошће биће Едит Македонска концертмајстор оркестра Опере Народног позоришта у Београду и Јасмина Јанковић- пијаниста.

Студијски хор Музиколошког института САНУ је концертом у Галерији Српске академије наука и уметности ,19.новембра, обележио 50-тогодишњицу рада, који је основао 1967. др Димитрије Стефановић- музиколог, по повратку са докторских студија у Оксфорду. Из студијске радионице, сачињене од студената музикологије, класичне филологије, а потом и других факултета, настао је најпре женски камерни ансамбл, са солистом Владом Михићем, а десетак година касније састав је проширен у мешовити хор. Дивна сећања пренеће нам др Даница Петровић- музиколог, са којом смо током разговора евоцирали успомене из периода када је хор основан.

До краја емисије  најавићемо концерте који су пред нама, за које влада велико интересовање а који су привукли и нашу пажњу.

Аутор емисије Ружица Ћирић.
број коментара 0 пошаљи коментар
Ноћни програм Ноћни програм

Аутор:
Група аутора

Сваке ноћи, од поноћи до четири ујутру, са слушаоцима ће бити водитељи и гости у студију, а из ноћи у ноћ разликоваће се и концепт програма, тако да ће слушаоци моћи да изаберу ноћ која највише одговара њиховом укусу, било да желе да слушају оперу или их интересује технологија. [ детаљније ]