Време спорта и разоноде

Српски ас у џудо спорту Александар Кукољ, или - како га многи од миља зову - Александар Велики, забележио је још један у низу успеха на међународној сцени. На Гран прију у Хагу одбранио је титулу освојену прошле године, у финалу савладавши Николаса Шерашадишвилија,актуелног светског првака, момка родом из Грузије,са шпанским држављанством. Кукољ је недавно имао озбиљне припреме у Рио де Жанеиру, где је на војном СП освојио бронзано одличје. Вежбао је са Бразилцима Флавиом Кантом и Давидом Моуром. У Београду остаје петнаестак дана, потом иде на нове припреме у Јапан, онда и  на мастерс у Кини. Упркос гужви, увек довољно времена и воље за гостовање у породичном магазину Радио Београда 1.

Оснивач и дугогогодишњи директор СОС канала Драгиша Ковачевић, током богате новинарске каријере, здушно се борио за правилно одрастање деце, формирање њихових личности, здравље на националном нивоу, борбу против дроге и осталих пошасти савременог времена. Ковачевић је недавно, формално, завршио свој радни век, али ће своје богато искуство преносити, поред осталог, и кроз једну лепу мисију, кроз функцију потпредседника удружења `Живимо здравије`, на чијем челу је Бата Ђорђевић. Ако се нешто брзо не предузме, Србија ће - истиче Ковачевић - 2025. године имати 3.3 милиона изразито гојазних, болесних грађана. Тек једна од тема за разговор са увек агилним и предузимљивим гостом, чија су врата телевизије, као и микрофони, увек били отворени за колеге из других кућа, дабоме - и наше.

После Суботице и Панчева, и београдска публика, у Студентском културном центру, моћи ће да послуша програм под називом `Мост какор камен кост`, концертни преглед културне усмене баштине словеначких и ускочких песама у Словенији. У организацији `Ринг Ринга`, представиће се чланови овог пројекта, кога је покренула наша гошћа Љоба Јенче, задужена за вокале и гонг. С њом долази и пијаниста Јуре Горучан. Пројекат је базиран на пријатељству и духовној блискости. У модерно доба, када друштвене околности нису нимало наклоњене неговању културне баштине, савремено оживљавање традиције је једини аутентичан пут ка тој духовној универзалности. Део овог пројекта су још и Светлана Спајић- глас и  Борис Ковач- саксофон и клавир.

Шармантни Риста са наше слике нова је маскота Спортског савеза Србије, који највећим делом стоји иза тродневног Сајма спорта на Београдском сајму. Наши репортери јављаће се са овог јединственог догађаја, који на једном месту окупља све спортске фамилије, уз огромно интересовање посетилаца. Такође, пратићемо и кретање резултата на кошаркашој утакмици `вечитих ривала`, са утакмице АБА лиге Партизан- Црвена звезда, после 17 часова, укључиваће се Слободан Малетић. Идемо и у сусрет реванш меча финала Копа Либертадорес, између аргентински екипа Ривер Плата и Бока Јуниорс, који је на програму вечерас.

 Славко Николић, познати тенор, оперски и концертни певач, најавиће нам своје ново представљање и музичко вече које је с пажњом и пијететом припремао. Петог децембра у атријуму Народног музеја представиће програм под називом `Кад ја виђех очи твоје`. Ради се о најлепшим српским песмама 20. и 21. века, међу којима су и оне посвећене ратницима са Солунског фронта. Ове својеврсне музичке бисере, Николић ће представити уз клавирску подршку Миодрага Чолаковића.

Познато је да ова емисија радо уступа простор талентованим млладим људима из свих области света који нас окружује, па нам тако данас у госте долазе Дамјан Јовановић и Марко Ракић, чланови састава Paper Animals. Недавно су имали концерт на коме су представили свој нови, други по реду, сингл и видео спот за ту песму. Paper Animals је, иначе, инди-рок бенд, оформљен крајем 2016. године, њјихов звук комбинација је снажних вокала, чудних ритмова и мелодија атмосфере. Свирали су по бројним београдским клубовима, као и клубовима у Новом Саду, Чачку и Суботици.

Као и у сваком издању ове емисије, пратимо и дешавања из јавног, културног и уметничког живота Србије. 24. Фестивал ауторског филма ФАФ одржава се у `Комбанк дворани`, о њему говори директор Игор Станковић. У Пожаревцу се, у Центру за културу, од прексутра дешавају Сусрети аматерских позоришта Поморавља и Подунавља `Живка Матић`. Новела `Расло ми је бадем дрво`, Живојина Павловића, објављена крајем осамдесетих година прошлог века, добила је своје сценско извођење, на сцени Београдског драмског позоришта. О томе, од глумице Милене Павловић- Чучиловић, иначе Павловићеве ћерке, која је била задужена за драматизацију и  режију.  После великог успеха премијере у јуну, као и бројних позитивних критика , `Културни елемент`, у копродукцији са Опером и Тетаром `Мадленианум`, поново представља плесно-драмску представу „Случајеви", по мотивима Данила Хармса, у понедељак на Великој сцени. Редитељ, драматург и аутор овог несвакидашњег концепта, Тадија Милетић, саопштиће нам више детаља. У Музичкој школи `Станковић` 24. новембра одржава се лепа музичка прича, коју ће нам најавити једна од учесница, харфисткиња Љубица Секулић.

Дванаести Фестивал науке, највећа манифестација у области промоције науке и образовања, одржаће се на Београдском сајму  од 29. новембра до 2. децембра, са темом "Земља будућности". Културни центар Крушевца организује такмичење рецитатора у четвртак, 29. новембра. `Спусти светлост на пут` - назив је концерта кога Ненад Марић, далеко познатији као Краљ Чачка, одржава 30. новембра у Дому омладине Београда. Хуманитарна организација „Заједно за живот" наставља са организовањем оригиналних спортских догађаја, у циљу сакупљањаа средстава за помоћ при лечењу деце и овога пута, у новој акцији „1 на 1 за живот", пружа свима шансу да играју баскет против наших прослављених кошаркаша и својих кошаркашких идола. Креативни центар објавио је књигу `Фит мама и беба` ,чији је аутор Тамара Ратковић, дипломирани професор кинезиологије и дугогодишњи едукатор пилатеса.

Представа о породици Рибар и Слободи Трајковић враћа се у Београд. Од овог новембра, најмлађа представа `Рефлектор` театра- на сцени Студија Југословенског драмског позоришта Прво извођење у новој сезони заказано је за сутра . Изузетно занимљива Европска лига шампиона у стоном фудбалу своје финале ове сезоне ће имати у Београду. Такмичење, на коме ће учествовати најбоље женске и мушке екипе из целе Европе, одржаће се од 30. новембра до 2. децембра у нашем главном граду. 30.новембра у `Мадлениануму` играце се инклузивни новогодисњи мјузикл за децу `Чаробна шерпа`. У име удружења `Свитац`, за наш програм говори професорка Ксенија Мирковић. Симфо рок хепенинг у Центру `Сава` у уторак вече, музички спектакл "Рок опера,  организован у сарадњи Новосадског Биг Бенда и Хора и Оркестра Опере Српског народног позоришта. Диригент и аутор аранжмана, као и Новосадског Биг Бенда, Федор Вртачник реће ће нам нешто више о овом гала концерту. 

Keziah Jones, музичар пореклом из Нигерије, биће гост `Мјузиколоџи Бар Кафеа Сизнс` 28. и 30. новембра. У понедељак, 26. новембра од 19х у галерији `Полет` биће отворена седма самостална изложба визуелног уметника Стевана Алексића, под називом "Омаж југословенској кинематографији". Прексиноћ је у Галерији `73` отворена изложба "Мој свет слика", словачког уметника Милослава Дворака. Прва овогодишња премијера у позоришту `Тоша Манојловић` у Зрењанину зове се " Било једном у Банату", рађена је у резији Владимира Лазица. Театар `Le Studio` вечерас обележава десет година постојања. "Омаж Оиви Тоики - интерпретација живота кроз колорит светлости " -то је изложба слика Иване Ивановић, синоћ отворене у Уметничкој галери `Стара капетанија`. Изложба Марије Милинковић у галерији СУЛУЈ, под називом `У ритму града`, обједињује слике, цртеже и просторну инсталацију.

И ове суботе поделићемо доста улазница за лепа културна дешавања нашим слушаоцима, обавештавати о утакмицама Супер лиге Србије у фудбалу, које буду игране у термину емисије, као и о онима које се играју у битнијим европским шампионатима. За бројне љубитеље умећа Милијана Стојанића, стиже још један атрактивни рецепт витеза кулинарства, као идеалан предлог јеловника за недељни ручак.


Уредник и водитељ емисије је Жељко Стефановић.


 

 

 



 


 

 

 

 

 

Време спорта и разоноде Време спорта и разоноде

Autor:
Жељко Стефановић

13. марта 2024. године, емисија обележава 64 година постојања, што је сврстава у ред најтрајнијих радио програма у нашим и европским оквирима. Свих тих деценија била је и остала мамац за публику која прати спорт, али и актуелности из јавног и културног живота. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво