Новости дана

Француски председник Емануел Макрон упутио је председнику Србије Александру Вучићу писмо у којем изражава жељу да током посете Београду 5-ог и 6-ог децембра заједно оживе сећање на страшне жртве које је српски народ поднео на страни савезника у Првом светском рату. Такође, и да то послужи за ново стратешко партнерство Француске и Србије и унапређење сарадње, европских вредности и регионалне стабилности. Макрон је захвалио српском колеги што је присуствовао церемонији обележавања стогодишњице примирја у Првом светском рату, 11-ог новембра у Паризу.

Председник Александар Вучић захвалио је председнику Макрону на личном писму које је упутио Србији и оценио да је то добра најава и добар сигнал пред посету француског председника Србији. Вучић је објаснио да није реч о циркуларном, већ о посебном писму за Србију у којем је исказано високо поштовање према Србији и српском народу. На нама је да организујемо такву посету председнику Француске коју ће памтити и да покажемо традиционално српско гостопримство, истакао је Вучић.

Председник Александар Вучић поновио је да је Београд спреман да настави дијалог чим Приштина укине таксе. Он је истакао да у сваком дијалогу морају да се поштују правила и постигнути договори. Поводом позива министра одбране Александра Вулина да Србија промени политику према Македонији и Црној Гори после гласања за чланство такозваног Косова у Интерполу, Вучић каже да ће се Србија понашати одговорно, али у складу са њиховим односом према нама. Поновио је да су Скопље и Подгорица показали да им је Приштина много важнија од Београда.

За новог председника Интерпола изабран је Јужнокорејанац Ким Џонг Јанг. Он ће на тој дужности остати до 2020-те године, како би довршио мандат Менга Хонгвеја, кога су у септембру неочекивано притвориле кинеске власти. За Кима су гласале 94 земље чланице Интерпола.

Министар финансија Синиша Мали изјавио је за РТС да је буџет за 2019-ту годину реформски, развојан и усмерен на побољшање живота грађана. Планиран је дефицит од 23 милијарде динара, пет милијарди мање од овогодишњег. У буџету је 19 милијарди динара више опредељено за плате запослених у јавном сектору, рекао је Мали. Влада је јуче усвојила предлог буџета, а идуће седмице о њему ће расправљати републички парламент.

Италијанска текстилна компанија "Калцедонија" отвара трећи погон у Србији. Након Сомбора и Суботице пословаће и у индустријској зони у Кули. Фабрика у Кули се простире на 2.000 хектара и запошљава 150 људи. Планирано је да та фабрика упосли још толико радника.

Уредник и водитељ - Слободан Петровић

Уредник вести - Ненад Селаковић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво