Код два бела голуба – циклус емисија посвећен Милошу Црњанском

Радио Београд 1 у оквиру емисије „Код два бела голуба“ обележава јубилеј 125 година од рођења Милоша Црњанског. Сваки петак, од 26. октобра па до 25. децембра, биће посвећен великом писцу и његовом стваралаштву.

У оквиру овог циклуса емисија биће говора о лирском квалитету дела Милоша Црњанског, о сусрету и прожимању песничког и прозног дара у његовом стваралаштву, о језичком умећу, о суматраизму, о лутањима и странствовањима писца ''Лирике Итаке'' и ''Сеоба''. Покушаћемо да одговоримо на питање колико је дело Милоша Црњанског данас живо и подстицајно читаоцима и савременим писцима. Емисија којом ћемо заокружити овај циклус замишљена је као својеврсни речник уметности Милоша Црњанског, и у њој ће наши саговорници прокоментарисати кључне појмове и речи, битне за његово књижевно стваралаштво.

У вечерашњој емисији завирићемо у "бескрајни круг" прозе  Милоша Црњаског: "Дневник о Чарнојевићу", "Сеобе", "Другу књига сеоба", "Роман о Лондону" и "Код Хиперборејаца". И још једном проговирити о лутањима, немирима, слутњама, о сеобама, о "немоћи људског живота и замршености судбине наше", о случају који је највећи комедијант на свету, о суматраизму и поетичком "вјерују", које наслућујемо кроз његову поезију и књигу "Итака и комнтари".

Захваљући тонском архиву Радио Београда чућемо и шта је сам Милош Црњански говорио о свом стваралаштву.

Аутор и уредник емисије Тамара Крстић.

Код два бела голуба

Autor:
Војислав Карановић

Од свог почетка, 1968. године, па до данас емисија Код два бела голуба прича приче о старом Београду, његовим житељима, појавама и догађајима, али и приче о прошлости осталих места Србије, и о свему ономе што представља живо језгро наше традиције. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво