Новости дана

У Београду је јутрос одржана седница Бироа за координацију служби безбедности. Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић, који је председавао седници, рекао је да су војска и полиција добиле конкретне задатке за наредни период. На седници се разговарало о Косову и Метохији, најављеном формирању војске Косова, али и седници Интерпола, на којој би требало да се одлучује о пријему самопроглашеног Косова у ту међународну организацију. Стефановић је истакао да је сагледана целокупна безбедносна ситуација у земљи, са посебним освртом на дешавања у јужној покрајини. Додаје да је задатак Србије да на озбиљан начин одговори на све изазове како би спречила нестабилност и угрожавање безбедности не само Срба на Космету већ и шире.

Председник Србије Александар Вучић разговарао је са амбасадором Сједињених Америчких Држава Кајлом Скотом о билатералним односима, економској сарадњи и дијалогу Београда и Приштине. Председник Вучић обавестио је амбасадора Скота да је Приштина, увођењем такси на робу из Србије и Босне и Херцеговине, прекршила Споразум о слободној трговини у централној Европи. Преседник је истакао да је задовољан због повећања трговинске размене између две земље од око 30 одсто у првих девет месеци, као и због већег интереса америчких компанија за улагања у Србији. Амбасадор Скот је позвао Београд и Приштину да покажу флексибилност у постизању решења које би допринело регионалној стабилности и наставку дијалога. Било је речи и о америчкој подршци европском путу Србије, која се, између осталог, огледа и у новчаној помоћи за спровођење реформских процеса.

Неколико посланика Конзервативне партије британске премијерке Терезе Меј саопштило је да је предало захтев за изгласавање неповерења премијерки. Лондонски медији очекују да ће током дана бити предато неопходних 48 захтева да би се такав поступак покренуо. Гласање о неповерењу влади могло би бити већ у уторак. За смену премијерке Меј потребно је да гласа 158 од укупно 315 посланика. У међувремену, британски медији јављају да министар за заштиту животне средине Мајкл Гоув, за кога се спекулисало да ће поднети оставку због договора о Брегзиту, ипак неће напустити владу.

Народна банка Србије је повећала пројекцију раста бруто домаћег производа Србије са ранија 4 на 4,2 процента, изјавио је вицегувернер Жељко Јовић. Србија је у овој години остварила најбржи раст у последњих 10 година, при чему је у последња три квартала он износио 4,5 одсто, рекао је Јовић на конференцији за новинаре. Учешће проблематичних кредита у укупним кредитима пало је на 6,4 посто у септембру, што је најнижи ниво од 2008-ме године, казао је вицегувернер.

Уредник и водитељ: Слободан Петровић

Уредник вести: Ирена Јеловац

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво