Новости дана

Премијерка Ана Брнабић изјавила је у Софији, на Европском стартап самиту, да све владе на Западном Балкану имају огромну одговорност да привреде засноване на инвестицијама трансформишу у економије засноване на иновацијама и стартаповима. У том контексту, навела је да Србија ради на изменама пореских оквира и да ће, ако оне и буџет прођу скупштину, од Нове године постојати 80 одсто одбитка на порез на добит за компаније које улажу у иновације.

Она је, међутим, указала на то да на Балкану не постоји култура предузетништва. На питање модератора зашто неко треба да изабере Србију и Европу пре него, на пример, Сједињене Америчке Државе, премијерка је рекла да у Србији компанија може да се региструје електронски, да наша земља има квалификовану радну снагу, добро пословно окружење и либерализован режим радних дозвола. На панелу су говорили и премијери Црне Горе и Македоније.

Европски пројекат неће бити комплетан без земаља Западног Балкана, а њихов успех на европском путу зависи пре свега од лидера тих земаља, изјавио је бугарски премијер Бојко Борисов у разговору са премијерком Србије Аном Брнабић. Борисов је рекао да ће Бугарска наставити да подржава Србију у спроводјењу реформи и пројеката усмерених ка Европској унији. Истакао је да је нормализација односа Београда и Приштине један од најважнијих фактора политичке стабилности и безбедности у региону. Зато се, казао је, залаже да наставак дијалога, уз посредовање Европске уније.

Неколико министара у британској влади, поднело је оставке у знак протеста због споразума о Брегзиту који су постигли званични Лондон и Брисел. Први је оставку поднео министар за Брегзит Доминик Раб, а потом и министарка за рад и пензије Естер Маквеј, посланица у владајућој Конзервативној партији и помоћница министра образовања Ан-Мари Тревелијан и државна министарка у Министарству за Брегзит Суела Браверман. Сви су у образложењу навели да су незадовољни и забринути због премијеркиног нацрта споразума о Брегзиту.

У Београду је, поводом годишњице смрти патријарха Павла, откривен споменик некадашњем поглавару Српске православне цркве. Споменик се налази на платоу испред цркве Светог Марка и дело је вајара Зорана Малеша. Подигнут је на иницијативу Града Београда и уз благослов српског патријарха Иринеја.

Уредник и водитељ: Слободан Петровић

Уредник вести: Ирена Јеловац

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво