Време спорта и разоноде

Одбојкашки клуб Визура, сада са седиштем у Руми, већ неколико година је неприкосновен у женској конкуренцији на домаћим паркетима. Недавно су популарне `ајкулице` и пети пут узастопно освојиле трофеј Суперкупа, одлично `газе` и у новом шампионату, иако је на сцени потпуно нова генерација девојчица, предвођена Катарином Лазовић.Уочи вечерашње утакмице са екипом Уба, дебитанта у лиги, у наш студио долази шеф стручног штаба Визуре Дејан Десница.

Још једна изузетно успешна сезона кик бокс такмичара Србије крунисана је учешћем на Европском првенству у Словачкој. У Братислави су наше девојке и момци освојили чак 16 медаља, у конкуренцији 494 такмичара из 35 земаља Европе. Бриљирао је Александар Коновалов, и званично  најбољи такмичар шампионата у лоу кику, али и сви остали који су поносно бранили боје своје земље. На ту тему разговарамо са Срђаном Бугарчићем, председником кик бокс савеза Србије, који нам најављује и истински спектакл, повратак престижног турнира `Златни кик боксер`, који је заказан за 21. децембар у Смедереву.

У Јагодини је крајем прошлог месеца одржан двадесети Меморијални карате турнир "Драгослав Радовановић - Пјер" у организацији Шотокан карате савеза Србије  и Карате клуба"Јагодина", на коме су такмичари борилачког клуба Астра освојили 28 медаља - 14 златних, 5 сребрних и 9 бронзаних. Већ наредног викенда, нови успех чланова Астре -у Оџацима је био 10. интернационални куп „Златна песница", на којем је наступило 315 такмичара  из 30 клубова из Србије, Румуније, Мађарске, и Босне и Херцеговина, а представници ове спортске дружине, њих једанаесторо, освојили су чак 16 медаља. Идеална прилика да представимо Астру нашим слушаоцима, учинићемо то уз помоћ Исака Трајковића, тренера и такмичарке Анђеле Радосављевић.

Млади виртуоз на хармоници Сава Илић, после низа награда освојених на такмичењима у земљи и свету, својој колекцији трофеја додао је још један- победу на међународном такмичењу Дани хармонике у Чешкој. Сава је посебно поносан што је имао прилику да своје умеће представи на Прашком конзерваторијуму, за све своје успехе захвалан је професору Радету Сору, са којим се увелико припрема за највеће светско такмичење, предвиђено за наредну годину у Немачкој. Своје умеће ће нам млађани Илић, иначе ђак музичке школе `Владимир Ђорђевић`, данас дочарати и у емисији, уживо пред микрофонима Радио Београда 1.

И ове суботе пратимо актуелности из света спорта, али и других области из света који нас окружује. Новосадски  џез фестивал почиње 14. новембра, дан касније у Крагујевцу је отварање Међународног фестивала хармонике. Изложба димљеног свињског меса `Дани царибродске шушенице` предвиђена је за 17. новембар у Димитровграду. Представљена је монографија Ловачког удружења `Београд 1895-2017`, чији је аутор Боро Мајданац. Други пчеларски сајм Дунавског региона биће одржан наредне суботе, 17. новембра, на Новосадском сајму. Концерт под називом "Барокне хероине и краљице" одржаће се у оквиру 15. међународног фестивала "Чембало, жива уметност" вечерас у 19х у свечаној сали Скупштине града Београда. На 13. међународној Олимпијади микроелектронике, одржаној од 23. до 25. октобра у Јеревану , Милош Грубор, студент четврте године основних студија Електротехничког факултета у Београду , освојио је златну медаљу. Иза себе је оставио Је Динга, представника Немачке, Фабиана Тореса из Уругваја и још 35 студената из 22 земље.

На првенству Балкана у кросу, Србија је после шест година освојила прву појединачну медаљу, и то златну, пригрлио ју је Елзан Бибић. Дугогодишњи селектор веслачке репрезентације Србије, сада члан селекторске комисије Веслачког савеза Србије, Небојша Илић, изабран је за члана Такмичарске комисије ФИСА, Светске веслачке федерације. . Селектор футсал репрезентације Србије Горан Иванчић још две године предводиће нашу најбољу селекцију у овом спорту. Репрезентативка у џудоу Андреа Стојадинов освојила је златну медаљу на Европском првенству за млађе сениоре у мађарском Ђеру, у категорији до 48 килограма. Најављујемо бокс мећ Раднички- Металац, овај сусрет, као и ново првенство Србије у ` племенитој вештини` из нашег студија најављује једна од легенди с Црвеног крста, Никола Апостоловић, Најбоља српска џудисткиња Милица Николић освојила је бронзану медаљу на Гран прију у Ташкенту. И једна, дивна, свежа вест- каратисткиња клуба `Kњаз Милош` из Аранђеловца Јована Прековић постала је првакиња света у категорији до 61 килограм у Мадриду, уз стручно вођство тренера Роксанде Атанасов. 

Бележимо и два вредна спортска јубилеја - боксерски клуб Лозница на свечан начин обележио је у суботу пола века постојања, о првих пола века говори председник Александар Рисимић. Смедеревци су обележили 6 деценија постојања свог рукометног клуба, више детаља саопштиће нам челни човек РК Смедеревво Ненад Мартић. Страшна серија нашег репрезентативца у стрељаштву Дамира Микеца- успеси на све стране, у Бундеслиги са својим клубом Килхајм, као и на међународном турниру одржаном у Солину крај Сплита. У Музеју Војводине, 15. новембра, друштво гуслара `Свети Никола` из Новог Сада одржаће концерт  поводом обележавања стогодишњице завршетка Првог светског рата. Сајам играчака, стрипова и поп културе одржава се данас у `Дорћол плацу`. После распродатог првог концерта, Васил Хаџиманов, Бисера Велетанлић, Габи Новак и Матија Дедић наступиће и 17. новембра у великој сали `Комбанк Дворане`, Свој деби албум, под називом `Прст у око`, млада солисткиња Јелена Андоновић представиће у уторак у клубу `Полет`.

Аргентински `Суперкласико` Бока јуниорс- Ривер Плата игра се у финалу Копа Либертадорес, први меч је вечерас на легендарној `Бомбоњери`. Пратимо и резултате Супер и Прве лиге Србије у фудбалу, као и оне у значајнијим европским фудбалским шампионатима. И ове суботе љубитеље доброг залогаја обрадоваће, новим рецептом, витез кулинарства Милијан Стојанић. Ту су и награде за наше поштоване слушаоце, у виду улазница за лепа дешавања- обезбедили су их, овога пута, Дом омладине Београда , `Академија 28`, Културни центар Чукарица и `Дино парк` са Златибора.


Уредник и водитељ емисије је Жељко Стефановић.

 


 

 

 

 

 

 

 

 

Време спорта и разоноде Време спорта и разоноде

Autor:
Жељко Стефановић

13. марта 2024. године, емисија обележава 64 година постојања, што је сврстава у ред најтрајнијих радио програма у нашим и европским оквирима. Свих тих деценија била је и остала мамац за публику која прати спорт, али и актуелности из јавног и културног живота. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво